Raad geeft geen gemeenschapsgeld aan Sint Maarten

STAD CENTRUM – De gemeenteraad heeft geen gemeenschapsgeld over voor voor de eilanden die getroffen zijn door de orkaan Irma.


Volgens Willy-Anne van der Heijden van GroenLinks moeten we 'ons niet tot in de eeuwigheid laten gijzelen door moties', zo sprak ze tijdens de Politieke Markt donderdagavond. Onderwerp van het gesprek was een motie van haar partij, PvdA en SP om 100.000 euro gemeenschapsgeld te doneren aan de eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius.
Van der Heijden doelde met haar uitspraak op een motie en een raadsvoorstel uit 2006 en 2010 waarin is afgesproken dat de raad geen geld doneert bij rampen in het buitenland omdat dit niet gezien wordt als taak van de gemeente. Nu de genoemde eilanden getroffen zijn door orkaan Irma en Sint Maarten daardoor voor 70 procent verwoest is, vinden de drie partijen dat ook Almere een steentje moet bijdragen aan de wederopbouw van de collega-gemeenten met 0,50 euro per inwoner uit de gemeentelijke pot. “De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft een oproep gedaan aan gemeenten om een donatie te doen. Nu is een uitgelezen moment. Plus Almere heeft veel Antilliaanse bewoners”, zei Van der Heijden.
De overige partijen deelden de mening van de indieners niet. “Het is geen taak van de gemeente Almere om geld beschikbaar te stellen, wel van de Rijksoverheid. De oproep van de VNG is wat mij betreft ook niet juist”, aldus Jan Lems van D66. Dat vond ook Johan van der Kroef van het CDA, maar ook vond hij dat deze motie ingaat tegen het ‘afsprakenkader’ dat de raad gesteld heeft over dit soort donaties. “En als Almere geld geeft, is dat geld van de gemeente. Dat is niet voor dit doeleinde. Als er in Groningen een ramp plaatsvindt, gaan we dan ook geld geven?”
Marcel Benard van de ChristenUnie deed een oproep om op persoonlijke basis geld te doneren aan de getroffen eilanden in de Antillen.

Hulpvraag


PvdA-raadslid Jerzy Soetekouw: “De bewoners van die eilanden zijn Nederlands staatsburgers, en dat maakt ze vrij om te gaan en staan waar ze willen. Omdat Almere een grote Antilliaanse gemeenschap heeft, zullen ze zich veelal hier gaan vestigen. Zij komen zeker met een hulpvraag. Almere kan die beantwoorden door te investeren in de plek waar ze vandaan komen, zodat ze kunnen terugkeren naar huis.” Een poging om de andere partijen te overtuigen door Ans DeSumma van de SP, mislukte. De warme woorden ‘naastenliefde’ en ‘solidariteit’ trokken de anderen niet over de streep.
Wethouder Froukje de Jonge gaat op verzoek van de raad bij de VNG navragen waarom de oproep aan gemeenten, om geld te doneren aan de door de ramp getroffen eilanden, gedaan is. Ook volgt er nog een discussie of Almere wel of niet moet doneren bij een grote ramp.

Artikel geplaatst op: 29 september 2017 - 09:09

Gerelateerd

Delen