Woonlastenfonds niet de beste regeling, wel nodig

STAD CENTRUM – Het Woonlastenfonds wordt in Almere voorlopig niet afgebouwd. Dat was tijdens de Politieke Markt, donderdag 28 september, de uitkomst van een bespreking naar aanleiding van een motie van de VVD.

Irene van Hooff (VVD): "We kunnen de regeling afbouwen." (Foto: aangeleverd)


Met deze regeling kunnen Almeerders met een minimuminkomen aanspraak doen op een maandelijks bedrag wanneer ze minder huurtoeslag krijgen dan dat ze nodig hebben. De gemeente Almere legt hiervoor jaarlijks 750.000 euro opzij. Vorig jaar maakten 2044 Almeerders gebruik van dit geld.
De VVD vond, omdat er meer woningen beschikbaar zijn met huren onder de ‘aftoppingsgrens’, dat het Woonlastenfonds niet meer nodig is. Irene van Hooff (VVD): “Er worden in het komende jaar meer betaalbare en sociale huurwoningen met een huur onder de kortingsgrens opgeleverd. Dus kunnen we deze regeling afbouwen.”
Wethouder Froukje de Jonge kon die stelling direct weerleggen: “Het is een gedrocht van een regeling, maar deze is nog wel noodzakelijk. Het aantal toegekende aanvragen neemt toe, 2044 vorig jaar, terwijl er in de hele stad 314 sociale huurwoningen zijn bijgekomen. Maar een veel bredere sociale groep doet op die woningen aanspraak.”
D66 diende een motie in waarbij de partij het college voorstelt om als gemeente in gesprek te gaan met woningbouwcorporaties om de huurlasten voor deze specifieke groep te verminderen. “Niet alleen voor nieuwe huurders, maar ook voor de huidige huurders moeten de woningkosten omlaag”, aldus Michaël Busby van D66. Wethouder De Jonge kon kort zijn: “Daar spreken we al mee en twee woningcorporaties brengen hun huren al naar beneden. Dat geldt weliswaar alleen voor de huren die worden beëindigd.”

Woonlastenfonds


Het Woonlastenfonds komt Almeerders tegemoet die in een te dure woning wonen en deze niet kunnen betalen. Dat zijn allemaal mensen die in bijzondere omstandigheden verkeren. De regeling bestaat sinds 1997 en jaarlijks neemt het aantal aanvragen toe, waardoor het bedrag dat per huishouden beschikbaar is, daalt. Per gezin is er, afhankelijk van de financiële situatie, 80 tot 320 euro beschikbaar. Een lange tijd zat de woningbouw op slot, nu zit er weer groei in het aantal goedkope woningen dat gebouwd wordt. Dat is goed nieuws voor de mensen met een lager inkomen die nu in een te dure woning zitten.
De gemeente heeft daarnaast afspraken gemaakt met de woningcorporaties om niet alleen meer sociale huurwoningen te bouwen, maar ook de gemeente een seintje te geven zodra een huurder twee maanden of langer de huur niet heeft betaald. “Dan is er wat aan de hand en moeten wij er op af. Huisuitzettingen willen we namelijk voorkomen”, aldus wethouder De Jonge.

Artikel geplaatst op: 29 september 2017 - 10:44

Gerelateerd

Delen