'Doe de raadsvergadering in de school'
Jongeren willen raadsleden leren kennen

ALMERE – “Breng de politiek naar ons toe”, zei een middelbare scholiere, “we willen raadsleden in de les zien.” Ongeveer zestig mensen, waarvan een groot deel scholier, was afgekomen op de ronde tafel van de gemeenteraad om te praten over het thema ‘hoe brengen we politiek in beeld bij jongeren.’
Scholieren in gesprek met raadsleden: "Hoe kunnen we elkaar leren kennen?" (Rechts Olaf Buitelaar,PVV) (Foto: Almere DEZE WEEK)

Een flink aantal politieke partijen nam het initiatief tot de bijeenkomst omdat de gemeenteraad ziet dat de meerderheid van de scholen in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs haar niet weten te vinden. Daarom de vraag aan de aanwezige jongeren en leerkrachten: ‘Hoe brengen we de politiek naar jongeren en welke rol kunnen de raad en de scholen daar in spelen.
Schoolbezoek

De jongeren hadden hier volop ideeën voor. Met name de oproep aan de raadsleden om scholen te bezoeken werd veelvuldig gedaan. “Politieke partijen moeten actief zijn op scholen”, zei Kayleigh van het Artecollege. “Daarbij moeten ze de scholieren uitdagen om ideeën aan te dragen.”
Jay van het ROC-TOP vond dat er meer jonge politici moeten komen die de taal van de jongeren spreken. “Het zou een goede zaak zijn als er af en toe raadsvergaderingen in school gehouden worden met de scholieren als publiek. Zo breng je de politiek naar ons toe.”
Ook het idee om een week van de politiek op school te houden kreeg volop steun. “Dan moeten de scholen dat wel in hun curriculum opnemen”, was een reactie van een student. “Ik wil als jongere ook mijn stem kunnen laten horen, ik heb nu het idee dat ik helemaal niet gehoord word.”
Contact

De scholieren gaven aan graag veel meer met raadsleden in contact te willen komen. Hilde van Garderen (VVD) die de bijeenkomst namens de gemeenteraad leidde, legde daarop uit dat de wil er bij de raadsleden zeker is, maar dat zij het raadswerk naast hun gewone werk moeten doen. De scholieren hadden wel een oplossing: “Daarom moeten de scholen die politieke week gaan organiseren”, was de reactie, 'dan is er meer tijd.”
Aan het eind van de avond gingen de raadsleden spontaan op de foto met scholieren. “Ze moeten ook een rolmodel voor ons worden”, zei een van de leerlingen."
Artikel geplaatst op: 06 oktober 2017 - 09:01

Gerelateerd

Delen