Proef met detectiesysteem voor vuurwerk

HAVEN – Almere gaat dit jaar een proef houden met een detectiesysteem dat zwaar en illegaal vuurwerk kan detecteren. De proef wordt gehouden in het stadsdeel Haven.


Vuurwerk zorgt in de late decembermaand altijd voor veel overlast. Vorige jaar haalde een verzoek om in Almere tot vuurwerkvrije zones te komen het niet. Burgemeester Franc Weerwind liet donderdagavond tijdens de Politieke Markt weten dat de vuurwerkschade in Almere weliswaar de laatste jaren daalt, maar dat de overlast nog steeds groot is. “Maar dan gaat het met name om illegaal en zwaar vuurwerk.”
In november komt er een landelijk rapport over de overlast en aanpak van vuurwerk. Dat zal leiden tot een landelijke aanpak, waar gemeenten dan op kunnen aanhaken. In gemeentes als Utrecht en Amersfoort werkt de politie met een systeem dat illegaal en zwaar vuurwerk signaleert. De politie kan dan snel naar de bewuste plek toe gaan. Tot spectaculaire aanhoudingen leidt dat overigens niet. Vorig jaar wist de Utrechtse politie maar vier bekeuringen uit te schrijven op basis van het systeem. Tegen de tijd dat de politie arriveerde, waren de daders allang gevlogen.
Toch wil het gemeentebestuur dit jaar ook in Almere zo’n detectiesysteem hanteren. “Misschien dat het niet tot aanhoudingen leidt”, zei Weerwind. “Maar we kunnen het gebruiken om de situatie te monitoren. We weten dan precies waar de inzet van politie gewenst is.”
Het detectiesysteem kost 25.000 euro per 5 vierkante kilometer. Daarom wordt niet heel Almere gemonitord, maar alleen het stadsdeel Haven. Het college gaat in de begroting op zoek op welke manier dit bedrag bekostigd gaat worden.

Artikel geplaatst op: 13 oktober 2017 - 09:11

Gerelateerd

Delen