Geen leeftijdscontrole mogelijk bij The Game Box

STAD CENTRUM - De gemeente Almere kan niet voorkomen dat kinderen betaald gamen bij The Game Box in het Almeerse Stadshart. Dat zegt het college van burgemeester en wethouders in antwoord op schriftelijke vragen die het CDA had gesteld.


De automaten van gamehal aan de Traverse zijn door de autoriteit als kermisautomaten bestempeld en niet als kansspelautomaten. Daarom mag de gemeente gasten niet op leeftijd controleren of een leeftijdsgrens opleggen.
Het CDA maakt zich zorgen, omdat ook jonge kinderen toegang hebben tot de hal, waar betaald allerlei games kunnen worden gespeeld. Omdat hiermee prijzen te winnen zijn, kan het meedoen aan die spelen verslavend werken. In The Game Box kunnen zelfs kinderfeestjes worden gehouden, wat het CDA te ver gaat.
De gemeente heeft echter geen bevoegdheid om te controleren op leeftijd of leeftijdsgrenzen te stellen. Zo'n leeftijdsgrens is ook niet wettelijk vastgesteld, waardoor er niet op gehandhaafd kan worden. Dat wil niet zeggen dat de gemeente niets doet. Via Tactus zijn er verschillende programma's voor verslavingspreventie te volgen. Daarnaast vindt er voorlichting op (basis)scholen plaats.
Het CDA in de Tweede Kamer had al eerder aandacht gevraagd voor deze problematiek. Door die kamervragen onderzoekt de huidige staatssecretaris of de wet moet worden aangescherpt, omdat hij de zorgen van de Christendemocraten begrijpt.

Artikel geplaatst op: 16 oktober 2017 - 14:26

Gerelateerd

Delen