Ernstige verborgen criminaliteit in Almere

ALMERE – “De stad wordt misbruikt door criminele activiteiten.” Dit stelde Ulysse Ellian van de VVD tijdens het debat over veiligheid op de Politieke Markt van afgelopen donderdag. “Ook in Almere zijn de onderwereld en de bovenwereld met elkaar verweven. Daar moet echt iets aan gebeuren.”

Ulysse Ellian (VVD): "Onderwereld maakt misbruik van gebouwen, subsidies en vergunningen." (Foto: aangeleverd)

Volgens Ellian zit de verbondenheid tussen onderwereld en bovenwereld vooral in misbruik van gebouwen, subsidies, vergunningen en bedrijven die ook samenwerken met de overheid. Burgemeester Franc Weerwind (D66) beaamde dat de verwevenheid een probleem is. “Het is verborgen ernstige criminaliteit waar we bovenop zitten. Criminelen worden steeds slimmer en handiger. Het is onze opdracht om daar op te anticiperen.” Weerwind meldde dat hij volop ervaring had in deze materie. "Toen ik burgemeester was in Velsen hebben we met de gemeente de haven echt schoongemaakt. En ook in Almere pakken we ondermijning door de criminaliteit aan. Het heeft onze volle aandacht."

 
Radicalisering


Ook het onderwerp radicalisering kwam ter sprake. “Hoe staat het met de bestrijding daarvan, wat is het succes?”, wilde Ellian weten. Weerwind meldde dat er – ook voor politici - een themabijeenkomst over de bestrijding van radicalisering aan komt. “Op dit moment ben ik af en toe door wetten met de handen op de rug gebonden”, stelde hij. “Natuurlijk moeten we strenger straffen en haatzaaien verbieden. Ik wil wel ‘nee’ zeggen tegen haatpredikers, maar als de wet mij dat niet toestaat, houdt het vooralsnog op.”
Weerwind zei te hopen dat het nieuwe kabinet Rutte aan burgemeesters de wettelijke middelen gaat verschaffen om op te treden tegen haatpredikers. “U stelt hier terechte vragen over”, zei hij tegen de raadsleden.

Artikel geplaatst op: 20 oktober 2017 - 09:35

Gerelateerd

Delen