Verkiezingen werpen schaduw vooruit bij Algemene Beschouwingen

STAD CENTRUM – Afgelopen donderdag werden in het stadhuis de Algemene Beschouwingen gehouden. Daarbij kunnen de politieke partijen hun visie geven op de begroting voor 2018. Die visie gaven de fracties wel, maar daarbij hielden ze nadrukkelijk al rekening met de naderende gemeenteraadsverkiezingen in maart.

Niet alleen live, maar ook op Twitter werden de Algemene Beschouwingen besproken, zoals hier de D66-fractie. (Foto: Almere DEZE WEEK)


Het was de laatste Algemene Beshouwingen van het zittende college. (VVD, D66, PvdA, CDA, Leefbaar Almere). Als grootste fractie mocht de PVV het bal openen. Fractievoorzitter Toon van Dijk trok direct fel van leer waarbij hij zijn pijlen vooral richtte op de Floriade (‘een miljoenen kostend eliteproject’) en asielzoekers (‘gelukszoekers’). De PVV is van mening dat in de begroting daar teveel geld aan wordt uitgegeven. Verder meldde Van Dijk dat het leven voor de Almeerse burger de laatste vier jaar, onder dit college dus, 75 euro duurder is geworden. “Terwijl met name de VVD vooraf beloofde dat de lasten omlaag zouden gaan.” De sneer naar de liberalen was natuurlijk bedoeld om rechtse kiezers bij de VVD weg te trekken.
Ook bij de linkse partijen wierpen de verkiezingen hun schaduw vooruit. SP en PvdA probeerden elkaar vliegen af te vangen. Volgens SP-fractievoorzitter Ans DeSumma heeft dit college (waar ook de PvdA deel van uitmaakt) de afgelopen vier jaar slechts 200 sociale woningen gebouwd. Volgens collega Jerzy Soetekouw zijn dat er echter 2000. Omdat dit punt van invloed is voor kiezers op de linkervleugel pareerde Soetekouw de aanval van de SP direct. “De SP levert alleen maar kritiek. Vorig jaar ook al. Toen zouden jullie met een plan komen. Dat is nooit gekomen: waar is dus het plan van de SP?” DeSumma ging daar weer tegenin: “De PvdA staat in Almere al decennia aan het roer. Ze heeft de sociale woningbouw nooit goed van de grond gekregen. “
Gedurende de vergadering kwam dit meningsverschil regelmatig terug en werd de strijd parallel zelfs via Twitter gevoerd.


Eén vraag


De behandeling van de begroting – waar de Algemene Beschouwingen dus eigenlijk over horen te gaan – was door de verbale strijd eigenlijk ondergeschikt. Wethouder Mark Pol (Financiën) hoefde daarom weinig te pareren. “Vorig jaar waren er twee vragen die ik moest beantwoorden, nu slechts één. Die ging over welk effect van het nieuwe regeerakkoord op Almere heeft. En daar kon Pol ook nog eens geen antwoord op geven. ”Het regeerakkoord is er wel, maar wat lokaal de exacte effecten zijn wordt nu doorberekend.”

Artikel geplaatst op: 20 oktober 2017 - 10:30

Gerelateerd

Delen