Politiek bakkeleit over Floriade-banen

ALMERE – Tijdens de Algemene Beschouwingen donderdagavond kwam uiteraard ook de Floriade ter sprake. De discussie ging vooral over de 340 banen die het Floriade Werkbedrijf moet gaan opleveren voor Almeerders met een afstand tot de arbeidsmarkt.
De SP is tegenstander van de Floriade. Volgens fractievoorzitter Ans DeSumma stellen die 340 banen niets voor. “In de begroting lees ik dat het Floriade Werkbedrijf (uitzendbureau Randstad, UWV en de gemeente, red.)) 1,5 miljoen euro kost. Dat levert dus op termijn misschien 340 banen op die ook nog eens tijdelijk zijn. Ik zou zeggen: steek die 1,5 miljoen nu in het onderhoud van het groen in de huidige stad. We betalen de Tomingroep daar nu al voor. Die mensen kunnen bovendien direct aan de slag.”
Volgens wethouder Mark Pol is de kritiek van de SP niet terecht. “Er zijn maar weinig reïntegratiebedrijven die het voor elkaar krijgen om voor 1,5 miljoen euro 340 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen. Wij denken dat wel voor elkaar te krijgen. Het gaat bovendien niet om tijdelijke, maar structurele banen."

Opvallend was dat GroenLinks het voor de wethouder opnam. “Ik ben verbaasd dat de SP kritiek heeft op het Floriade Werkbedrijf. Ze zouden het juist moeten omarmen, omdat het werk oplevert voor een moeilijke doelgroep”, zei Jessica Kips. “Bovendien is er geen sprake van arbeidsverdringing en gaat om zoveel méér dan alleen mensen aan het werk helpen.”
DeSumma bleef bij haar standpunt dat uit de begroting valt op te maken dat het om tijdelijke banen gaat en vroeg de wethouder om daar duidelijkheid in te scheppen. Wethouder Pol herhaalde tot drie keer toe dat het om structurele banen gaat. “Hoeveel duidelijker kan ik zijn?”
Artikel geplaatst op: 20 oktober 2017 - 12:23

Gerelateerd

Delen