Burgemeester verzorgt Anton de Kom-lezing

ALMERE – Burgemeester Franc Weerwind verzorgt dit jaar de Anton de Kom-lezing, een initiatief van het Verzetsmuseum Amsterdam en dagblad Trouw.

De Almeerse burgemeester is van Surinaamse afkomst en de eerste zwarte burgemeester van een grote stad in Nederland. Hij stelt vast dat migratie in het Nederland van nu een gegeven is. Dat leidt tot een meer diverse bevolkingssamenstelling. In zijn lezing verkent Weerwind de kansen en uitdagingen die dit heeft op het gebied van integratie en onderzoekt hij hoe Rijksoverheid en gemeenten elkaar hierin kunnen versterken.
Anton de Kom, schrijver van Wij slaven van Suriname, streed tegen de koloniale onderdrukking in Suriname en was verzetsstrijder in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij kwam in 1945 om in een concentratiekamp.

 

Anton de Kom-lezing
De Anton de Kom-lezing vraagt aandacht voor de strijd tegen intolerantie en discriminatie in heden en verleden en voor de geschiedenis van minderheidsgroepen en hun positie in de Nederlandse samenleving. Jaarlijks houdt een hoofdspreker de lezing vanuit een zelf gekozen invalshoek. Een co-referent reageert op de lezing. Dit jaar is Lucia Rijker co-referent.
De lezing staat in de agenda op dinsdag 31 oktober in het Verzetsmuseum Amsterdan aan de Plantage Kerklaan 61 in Amsterdam.

Artikel geplaatst op: 24 oktober 2017 - 09:09

Gerelateerd

Delen