PvdA wil EDBA opheffen

Het Economic Development Board Almere (EDBA) is volgens de PvdA overbodig en kan daarom worden opgeheven. Raadslid Hassan Buyatui zal hiervoor een motie opstellen zo liet hij vorige week weten tijdens de Politieke Markt.

Hassan Buyatui (Foto: aangeleverd)

De EDBA werd in 2010 opgericht in het kader van het ‘economisch offensief’ en moet in 20 jaar tijd (tot 2030) 100.000 banen creëren in Almere. Buyatui: “In de raad was altijd kritiek over de toegevoegd waarde van de EDBA. De PvdA gaf het college telkens het voordeel van de twijfel. Super enthousiast zijn we het nooit geweest. Deze geluiden heeft het college goed opgepikt en de EDBA doorontwikkeld tot EDBA 2.0”. 

Sinds 2016 richt de EDBA 2.0 zich op de programmatische aanpak van een aantal maatschappelijke vraagstukken van de stad met als doel het versterken van de Almeerse economie. Buyatui: “Ook in deze vorm heeft de EDBA zich niet kunnen bewijzen. Programma’s waarbij bedrijven en kennisinstellingen uitgedaagd moeten worden de Almeerse economie te versterken zijn uitgebleven”.

 

Één Board voor MRA
Het college acht het op termijn van belang dat er één Economic Board komt voor de totale Metropoolregio Amsterdam (MRA), maar kon niet zeggen wanneer dat zal gebeuren. Het college heeft de directeur van de EDBA wel de opdracht gegeven om te werken aan een structuur zodat de EDBA in 2018 klaar staat eventueel over te gaan naar een structuur die voor de hele regio MRA geldt. Buyatui: “Één Board voor de MRA spreekt ons enorm aan. Dat betekent dat verder investeren in een organisatie waarvan we weten dat deze op den duur opgeheven zal worden, overbodig is. Ik heb liever dat we deze gelden voor andere doeleinden gaan inzetten.”

 

Wethouder
Mark Pol, wethouder Economische Zaken vindt dat de gesprekken over een gezamenlijke MRA Board niet snel genoeg gaan en kon niet inschatten of dit in 2018 wel gaat gebeuren. Buyatui: “Sinds januari 2017 is de samenwerking binnen de MRA versterkt. Één van de belangrijke speerpunten van de hernieuwde samenwerking is het beter betrekken van raadsleden. Ik wil daarom dat het college de regiegroep MRA meldt dat de raad van Almere een gezamenlijke Board voor de MRA van harte toejuicht en dat we klaar staat over te gaan tot één board voor de MRA”.

De bespreking van deze motie vindt plaats op donderdag 2 november.

Artikel geplaatst op: 24 oktober 2017 - 12:09

Gerelateerd

Delen