Politiek legde 'waanzinnig grote' ambitie neer bij KAF

STAD CENTRUM – De opdracht die de gemeenteraad heeft meegegeven aan KAF (Kunstlinie Almere Flevoland) was ‘waanzinnig hoog’ gegrepen. Dat zegt voorzitter Guus Stoelinga van de Raad van Toezicht (RvT) van KAF.

Foto: Almere DEZE WEEK


Stoelinga reageert daarmee op de interne kritiek die leeft bij medewerkers van KAF. Een aantal medewerkers kwam, onafhankelijk van elkaar, met die kritiek bij de redactie van deze krant. Zij maken zich zorgen over de continuïteit en toekomst van het Almeerse cultuurgebouw en verwijten het bestuur, maar vooral KAF-directeur Jeroen van de Wiel, een eigenzinnig beleid. Zo zou hij zich teveel op jongeren richten en is van de grandeur van een theaterzaal weinig meer over. Bovendien zou Van de Wiel slecht met de medewerkers communiceren en zich alleen laten zien om kritiek te leveren.

 

Uit de lucht


Voor Van de Wiel komt de kritiek uit de lucht vallen. “Ik ben in principe blij dat de medewerkers zich zorgen maken want dat betekent dat ze betrokken zijn. Maar ik herken me niet helemaal in de kritiek, die ook nog eens van een kleine groep komt. Het raakt me. Mijn deur staat namelijk altijd open. En al zouden de medewerkers dat niet willen, dan kunnen ze ook met hun klachten terecht bij de OR, het MT of de RvT. Die stappen slaan ze allemaal over. Dat is jammer.”
Het is niet de eerste keer dat Van de Wiel onder vuur ligt bij medewerkers. In 2015 zijn na een vertrouwensbreuk enkele projectleiders ontslagen. Ook zij maakten zich destijds zorgen en klaagden ook dat Van de Wiel slecht communiceerde. Volgens Van de Wiel is dat vooral het gevolg van het enorme veranderingsproces dat gaande is. Die mening wordt gedeeld door voorzitter Guus Stoelinga van de RvT: “De politiek heeft van KAF een waanzinnig groot veranderproces geëist. We zijn er nog niet, maar we hebben grote stappen gemaakt. Van de Wiel heeft voortgang geboekt en stevige beslissingen moeten nemen. En in die noodzakelijke veranderingen is er een aantal mensen geweest dat niet mee kon komen en dat daar kennelijk nog steeds problemen mee heeft.”

 

Weerbarstige stad


Stoelinga en ook Van de Wiel wijzen op de culturele ‘temperatuur’ van de Almeerders. “Cultuurtechnisch is Almere een weerbarstige stad”, zegt Stoelinga. “De Paviljoens, die we vroeger hadden, waren ook zieltogend. En die opdracht is door de politiek neergedumpt bij KAF. Met die moeilijke achtergrond heeft de politiek een nogal ambitieuze en hoog gegrepen opdracht meegegeven aan KAF. Dus is de politiek er toch echt de aanstichter van met die ambitieuze doelstellingen. Als er geen personele klachten zouden zijn, als KAF een stabiele organisatie was, dan zouden bij mij nu alle alarmbellen rinkelen, maar we zitten in dat enorme veranderingsproces. Dat leidt tot strubbelingen. Het oude protesteert dan en het nieuwe is nog niet blij. Dat maakt dat je in die spagaat zit.”
Van de Wiel kan die lezing beamen. “Het is heel goed dat de gemeente ervoor koos om één huiskamer voor de cultuur te maken. Wij moeten ons manifesteren als de culturele huiskamer van Almere. Dat is aan de Esplanade een lastig gegeven. Het gebouw ligt nogal afgelegen. Daarnaast moeten we er van de politiek voor zorgen dat we in het beleid ook de beeldende kunst, architectuur, workshops en talentontwikkeling opnemen. Dat is een hele klus waar je gewoon nog een aantal jaar voor nodig hebt. En dan praat ik alleen nog maar over het programmatische gedeelte. Ook moest het gebouw aangepakt worden. Dat hebben we gerealiseerd, terwijl alle activiteiten gewoon doorgingen. Normaal ga je dicht om te verbouwen en ga je twee jaar later weer open. Bij ons ging het werk gewoon door. Tot slot werd nog gevraagd om een programmering te maken die recht doet aan alle Almeerders.”
Daarnaast moeten we de hele organisatie omdraaien. De medewerkers zijn de laatste twintig jaar bezig geweest met theater. Ik kan me voorstellen dat dat niet zonder slag of stoot gaat. Dat is een snelkookpan geweest.”


 

GroenLinks: Doe wat!


Fractievoorzitter Willy-Anne van der Heijden (GroenLinks) maakt zich, net als in 2015, grote zorgen. “Twee jaar geleden hebben wij vanuit GroenLinks de zorgelijke en onveilige situatie voor medewerkers bij de KAF aangekaart. Veel mensen werden ontslagen en de communicatie vanuit de directie en RvC was beroerd. Anno 2017 moet ik constateren dat er in dat opzichte weinig is veranderd. In de ogen van het bestuur ligt dat aan iedereen - behalve aan henzelf: het personeel, de politiek en zelfs het Esplanadeplein. Wordt het geen tijd om eens hand in eigen boezem te steken? Je kunt wel afgeven op de politiek omdat deze de ambities veel te hoog zou hebben gesteld, maar waarom ben je er dan überhaupt ooit aan begonnen? Het wordt tijd dat wethouder Frits Huis nu echt eens gaat ingrijpen bij KAF. Hij kan zich in mijn ogen niet meer verschuilen achter de opvatting dat hij daar niet over gaat. Hij is wethouder cultuur voor deze stad, waar de KAF een belangrijke rol toegedicht heeft gekregen. Doe wat!”

Artikel geplaatst op: 31 oktober 2017 - 15:45

Gerelateerd

Delen