Ellentrees Müller (VVD), van groentje tot ervaren raadslid

Door Robert Mienstra
ALMERE - Ellentrees Müller, raadslid voor de VVD, zit inmiddels veertien jaar in de gemeenteraad. Ze is voorzitter van het presidium, het dagelijks bestuur van de raad. Daarom is zij ook vicevoorzitter van de gemeenteraad en zit de vergadering voor als de burgemeester afwezig is.

Ellentrees Müller (VVD), midden achter: "De raad wordt nu veel beter in stelling gebracht." (Foto: Almere DEZE WEEK)


Maar Müller stopt ermee. Hoe was het om veertien jaar lang raadslid te zijn, maar ook moeder van drie kinderen en daarnaast een baan te hebben? Almere DEZE WEEK zocht het uit en ontmoette spraakwaterval Ellentrees Müller.
“Ik heb drie jonge kinderen. En heb daarnaast dus ook het raadswerk gedaan. Ik weet eigenlijk ook niet hoe ik dit allemaal heb kunnen combineren. Achteraf gezien verbaas ik mij daar ook over. Raadswerk legt een groot tijdsbeslag op je leven, maar ik heb er veel voor teruggekregen.” Müller leest ’s avonds alle stukken. “Ik heb geleerd wat ik wel, maar ook niet moet lezen. Dat moet je als raadslid echt leren. In het begin was ik erg overdonderd door alles. Nu kan ik het met ongeveer twintig uur per week. Maar eigenlijk gaat het wel de hele dag door. Je moet altijd alert zijn, het nieuws volgen en de binnengekomen stukken bijhouden. Daarnaast vergader je veel. Dat is altijd ’s avonds. Maandagavond fractievergadering, donderdagavond Politieke Markt. En daarnaast ook nog de werkbezoeken en de gesprekken met inwoners op straat. Ja dat is best veel. Maar het geeft ook heel veel nieuwe energie.”
Voor Müller is het niet een standaard baan. “Ik kan wel mijn eigen tijd verder indelen voor bijvoorbeeld werkbezoeken. Maar raadswerk werd een onderdeel van mijn leven. Ik weet nu al dat ik het heel erg ga missen.”

Ontwikkeling


Ellentrees Müller heeft een flinke ontwikkeling doorgemaakt. “Toen ik begon was ik een groentje en echt wel overdonderd door het politieke geweld wat over me loskwam. Ik moest het opnemen tegen ervaren politieke opponenten zoals Rob Beuse, Ruud Pet en Frits Huis. Dat vond ik wat, hoor. Maar nu ben ik daar natuurlijk helemaal niet bang voor.” Toch schuwt Müller een zekere kwetsbaarheid niet in de raad. “We zijn allemaal ook gewoon mens, en dat mag je laten zien. Wij weten ook niet altijd meteen wat het beste is. De truc is dan om de juiste vragen te stellen en met Almeerders en organisaties in gesprek te gaan. Als voorzitter heb ik een hele andere rol en dat is ook wel een uitdaging. Laatst wist ik een naam van een raadslid ineens niet meer, terwijl ik hem al jaren ken. Dan is er even verwarring bij me, maar al snel herpak ik me dan weer.”

Zelfstandig


In veertien jaar is er veel veranderd. “Vroeger kregen we op vrijdagavond een heel dikke envelop in de bus met alle raadsstukken. Nu is alles meteen op de iPad in te zien. Informatie-uitwisseling gaat veel sneller en met de opkomst van de sociale media is die beweging alleen nog maar sneller gegaan. Onze inwoners hebben terecht een eigen mening en ventileren die al in een vroeg stadium. Dat is niet altijd even makkelijk voor het besluitvormingsproces en op andere momenten helpt dat ons juist heel erg. Verder is de raad nu een zelfstandig orgaan waar het college rekening mee moet houden, dat was vroeger wel anders. Toen zaten de wethouders nog in de fractie. Nu is het college, wat kort door de bocht gezegd, uitvoerend. De raad wordt nu veel beter in stelling gebracht.”

Dialoog met inwoners


Müller vindt wel dat er weer een stap moet worden gezet. “Vroeger stelden we de kaders vast, ik vind dat we nu meer de richting moeten gaan aangeven. De samenleving verandert, we zullen veel meer de dialoog moeten zoeken met mensen en organisaties in de stad. Meer de stad opzoeken. De Politieke Markt op locatie in de stad doen is echt een goede ontwikkeling. Verder moeten raadsleden de stad in blijven gaan om te zien wat voor impact hun beslissingen hebben.”
Even is Müller bedachtzaam: “Misschien is het ook wel goed om te stoppen”, zegt ze, “en de partij zei dat het na veertien jaar ook wel mooi is geweest. Ik merk ook wel dat er een soort routine in komt. Verder is het wel makkelijk loslaten doordat er een nieuwe jonge enthousiaste ploeg aan zit te komen bij de Almeerse VVD.”

Artikel geplaatst op: 03 november 2017 - 12:07

Gerelateerd

Delen