Personeel KAF heeft ernstige zorgen om toekomst

Door Marcel Beijer
ALMERE – Het personeel van Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) maakt zich zorgen over de toekomst van de organisatie. Zij willen dat de politiek maatregelen neemt. Verschillende interne bronnen melden los van elkaar tegenover deze krant dat de directie – en dan met name directeur Jeroen van de Wiel – geen kritiek duldt, maar wel eist dat medewerkers kritiekloos mooi weer spelen naar de buitenwereld en met name naar de gemeente als subsidieverstrekker.

Was het KAFtival nu een succes? 'Nee', zeggen de bronnen. 'Veel kaartjes werden gratis weggegeven.' 'Het was wel een succes', zegt directeur Jeroen van de Wiel op pagina 3. (Foto: aangeleverd)


Bij de redactie van deze krant meldden zich – onafhankelijk van elkaar – meerdere personeelsleden en betrokkenen bij KAF die het niet langer kunnen aanzien hoe het theater afglijdt. Er is vooral kritiek op directeur Jeroen van de Wiel die onbereikbaar zou zijn voor het personeel. “Hij is altijd weg, in bespreking of niet bereikbaar”, zegt één de bronnen. “Behalve als er iets te mopperen valt. Dat kan hij enorm uit zijn slof schieten. Kom je hem op een ander moment tegen, dan duikt hij vaak weg.”
Een andere bron stelt dat er bij het personeel gediscussieerd wordt over het declaratiegedrag van Van de Wiel, waar het personeel door bezuinigingen dagelijks zelf een trommeltje brood moet meenemen. “Dat doet zeer, maar het meest pijnlijk is dat Van de Wiel, en de hele directie, stronteigenwijs is. Hij heeft in Den Haag met succes een poppodium opgezet en daarom ligt de focus nu volledig op jongeren.”
Die focus werkt niet, zo blijkt volgens de bronnen. De bezetting van de theaterzalen loopt terug en de grandeur neemt af. “Niet zo gek”, verklaart een van de bronnen. “Jongeren hebben het niet breed en gaan liever naar popcentra. Het oudere theaterpubliek zit daar niet op te wachten, maar juist die doelgroep heeft geld te besteden. Maar de directie wil niet luisteren. Er is een flink bezette marketingafdeling, die ziet die lege zalen toch ook? Het publiek klaagt ook. Het is zo zonde.”

De klasse verdwijnt


Volgens de bronnen glijdt KAF steeds verder af. “Het inclusieve pauzedrankje is afgeschaft omdat dat 3,50 euro extra kostte. Daardoor wordt de koffie nu in kartonnen bekers geschonken. Die mogen mee de zaal in. Het gevolg is dat de theaterzalen eruit zien als vieze bioscoopzalen. De klasse verdwijnt.”
De directie wil die kritiek niet horen, volgens de bronnen. “Er heerst een angstcultuur. We mogen alleen positief praten over KAF, om zo de politiek te beïnvloeden. Zo moeten we naar buiten brengen dat het KAFtival uitverkocht was. Onzin. Het was een fijne dag, daar niet van, maar er zijn een heleboel vrijkaarten weggegeven. Dat is de boel misleiden. Ook de EXPO-ruimte, achterin het pand, trekt nauwelijks bezoekers. “Als er per week tien mensen komen, is het veel. En het gaat om veel vierkante meters, hè?”
De angstcultuur is zo heftig dat de bronnen absoluut anoniem in de krant willen. Allemaal praten ze met de ziel onder de arm, omdat ze voor het theater het beste willen. “Er moet iets gebeuren, de politiek moet dit weten.”

Jaarcijfers


Ook voor de pers bleek de directie slecht bereikbaar. Talloze keren is tevergeefs om de jaarcijfers van 2015 en 2016 gevraagd of om andere reacties op actuele zaken. Pas met de aankondiging dat dit artikel gepubliceerd gaat worden komt er een reactie van Van de Wiel. En half oktober werden de volledige jaarverslagen pas online gezet.
De bronnen willen niet machteloos toezien hoe KAF afglijdt en hopen dat een artikel in de krant de politiek wakker schudt.
(De namen van de bronnen zijn bij de redactie bekend)

Lees ook de reactie van directeur Jeroen van de Wiel. 

Artikel geplaatst op: 07 november 2017 - 11:46

Gerelateerd

Delen