Zorgen over bestemmingsplan Schateiland Noorderplassen

Door Bianca Kramer

ALMERE - Bewoners van de Noorderplassen maken zich grote zorgen over het bestemmingplan voor Schateiland. De gemeente en de eigenaren van camping Waterhout, dat momenteel bij ‘t Oor zit, zouden willen dat de camping verhuisd wordt naar deze plek bij de Noorderplassen. Maandag 6 november vond er een informatieavond voor omwonenden plaats. De opkomst was met meer dan 150 bewoners en andere betrokkenen groot. 

De opkomst bij de informatieavond over het bestemmingsplan Schateiland was met meer dan 150 bewoners en andere betrokkenen groot. (Foto: Bianca Kramer)

Onder andere wethouder Tjeerd Herrema en projectleider Frans Breg waren aanwezig. Vanwege de Floriade en verbreding van de A6 is de huidige locatie aan het Weerwater voor de camping geen optie meer. Maar nu is er vanuit de bewoners van de Noorderplassen onrust over de gevolgen van een camping op het eiland bij hen in de buurt.

Onbegrip
Kort nadat er op de bijeenkomst werd ingegaan op het bestemmingplan, kwam het ongenoegen van een aantal bewoners al naar voren en werden de eerste kritische vragen gesteld. Over het algemeen waren de bewoners niet blij met het voorstel. Het is duur, zorgt voor meer verkeer, het brengt schade aan de natuur en zorgt voor geluidsoverlast, waren de meestgenoemde argumenten. Er werd niet begrepen dat de camping precies op het Schateiland moet komen. De uitroep 'er zijn zoveel mooie locaties rondom Almere' leverde een groots applaus op. Ondanks dat er eerdere gesprekken zijn gevoerd voelen bewoners zich achtergesteld: 'De camping is belangrijker dan de natuur en inwoners', zo vinden ze. De nadelen zijn volgens velen groter dan de voordelen.

Geluidoverlast
De bewoners vrezen het meest voor geluidsoverlast. “De plas zorgt ervoor dat geluid doordringt tot binnen de huizen.” Concrete metingen zijn er nog niet gedaan, maar dat is volgens bewoners niet eens nodig: “Vissers op verre afstand zijn nu al woord voor woord te verstaan.” Ook zouden er meer jetski’s kunnen komen terwijl dit verboden is, “maar dit wordt nu ook al niet gehandhaafd.”

Een enkeling is positief: “Geluidsoverlast is er nu ook al en straks kan het beter gecontroleerd worden.”

Natuurbehoud
Er is onderzoek gedaan naar het effect van de camping op het natuurgebied. Volgens de onderzoeker blijft dit beperkt. Wethouder Tjeerd Herrema (PvdA) benadrukt dat het gaat om een eco-camping en dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de natuur. Bomen worden bijvoorbeeld zoveel mogelijk behouden en de campingeigenaren willen op een duurzame manier ondernemen. “Het zal een seizoenscamping blijven en geen groot bungalowpark worden”, aldus de wethouder.

Tot 29 november kan er een zienswijze worden ingediend op het Ontwerp bestemmingsplan Schateiland. Dit nieuwe plan heeft betrekking op Schateiland en de toegangsweg Trekvogelweg. Met de wijziging van het bestemmingsplan wordt voor Schateiland ook verblijfsrecreatie mogelijk.

Artikel geplaatst op: 08 november 2017 - 14:09

Gerelateerd

Delen