Burgemeester grijpt in bij onveilig stationsgebied

STAD CENTRUM – Er komt extra cameratoezicht rond het stationsgebied in Stad. Ook krijgt de fietsenstalling vanaf maandag bewaking tot 01.00 uur in de nacht. Burgemeester Franc Weerwind liet donderdagavond tijdens de Politieke Markt weten dat hij hier persoonlijk op heeft aangedrongen.

Het gebied rond het station wordt beter beveiligd. (Archieffoto: aangeleverd)


In de omgeving van het stationsgebied wordt veel overlast ervaren. Almeerders voelen zich er onveilig omdat er gedeald wordt, regelmatig vechtpartijen zijn en vrouwen worden lastiggevallen. Reizigers, winkeliers, bewoners en ook taxichauffeurs voelen zich onveilig. Op initiatief van de VVD – en later ook de PVV – werd de discussie donderdagavond opgepakt. “Als ik een dochter had zou ik me ook niet prettig voelen als die ’s avonds haar fiets daar moet ophalen", zei Weerwind. Hij is de afgelopen dagen persoonlijk poolshoogte gaan nemen. Weerwind heeft onmiddellijk maatregelen genomen. Er komt extra cameratoezicht, de fietsenstalling krijgt een schoonmaakbeurt en krijgt vanaf maandag bewaking.
De raadsleden waren blij met maatregelen van de burgemeester maar vroegen zich in meerderheid wel af waarom daarvoor eerst de boel moest escaleren.”
“We zitten er echt bovenop”, reageerde de burgemeester. “Onlangs zijn er vier mensen gearresteerd. Maar dat is niet voldoende. Nu het kouder wordt beweegt een groep verslaafden van het Festivalplein zich richting station. Vooraf kan je niet inschatten hoeveel overlast die veroorzaakt want de groep wisselt nogal van samenstelling.”
Ook rees de vraag of de verslaafden wel de vereiste zorg in Almere krijgen, zodat preventief ellende kan worden voorkomen. Weerwind gaf toe dat Almere daarin een volgende stap moet maken. “De stad wordt steeds groter, dus we krijgen te maken met dit soort grootstedelijke problemen. Ik heb mijn licht opgestoken bij andere grote gemeenten. Het blijkt dat zij vaak laagdrempelige ruimtes voor verslaafden hebben. Wij hebben die nog niet. Dat moeten we onderzoeken. De overlast is er, maar we moeten voorkomen dat die zich uitbreidt naar andere stadsdelen.”

Artikel geplaatst op: 10 november 2017 - 09:33

Gerelateerd

Delen