Raad juicht niet voor plan telen staatswiet

ALMERE – De gemeenteraad staat niet te juichen voor het plan om in Almere staatswiet te gaan telen. Een oproep daartoe van D66, SP, PvdA en AP/OPA kreeg onvoldoende bijval op de politieke markt van afgelopen donderdag.


Het kabinet wil de handel van wiet uit de criminele sfeer halen. In het regeerakkoord is opgenomen dat er een initiatiefwet komt die een experiment daartoe mogelijk maakt. De vier Almeerse partijen zien economische kansen voor Almere en pleiten er met een motie voor een lobby te starten bij de bevoegde instanties om Almere aan te prijzen als aantrekkelijk vestigingsgebied voor de teelt van ecologische wiet. Daar blijkt echter geen meerderheid voor te vinden in de Almeerse gemeenteraad. De VVD is zelfs van mening dat de motie onuitvoerbaar is. “Een lobby is zinloos want we praten over iets dat er helemaal niet is. Het experiment dat het kabinet gaat uitvoeren is een test. Afhankelijk van de uitkomsten wordt besloten of de wet nog naar de Eerste Kamer gaat. En daar is er waarschijnlijk geen meerderheid voor te vinden. De wet wordt hoogst waarschijnlijk dan ook ingetrokken", zei Ulysse Ellian (VVD).
De vier partijen menen desondanks dat een lobby nooit kwaad kan. Meer gemeenten werpen zich daartoe momenteel op. Maar omdat de ingediende motie geen meerderheid krijgt, gaan zij zich de komende tijd opnieuw bezinnen over hun idee om later wellicht met een aangepaste motie komen.

Artikel geplaatst op: 10 november 2017 - 10:03

Gerelateerd

Delen