Vuurwerk bij eerste gemeenteraads-verkiezingsdebat

ALMERE – Het eerste verkiezingsdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018 leverde in de nieuwe zaal van de nieuwe bibliotheek een volle zaal op. Met name de onderwerpen haatzaaiers in Almere, het softdrugsbeleid en de Floriade zorgen voor het nodige vuurwerk.

Foto: Jose van Saagsvelt, Almere voor Iedereen.

Het debat werd georganiseerd door Almere DEZE WEEK en de nieuwe bibliotheek in Stad. Er deden twee nieuwe partijen mee, de Groen Liberale Partij (GLP) en Respect.

Bij het debat tussen Toon van Dijk (PVV) en Marcel Benard (CU) sprongen de vonken er af. De PVV wil niets weten van de Islam in Almere en in Nederland. De CU vond dat mensen die hier al zijn, geholpen moeten worden en geïntegreerd. Op twitter #debat036 werd hier fors en fel op gereageerd.

Frits Huis, lijsttrekker van Leefbaar Almere verdedigde het bomen- en groenbeleid in Almere. Hij kreeg daarbij wel het verwijt dat hij teveel als wethouder opereerde. “Ik kan het ook niet helpen dat ik door mijn functie als wethouder veel van dit onderwerp weet”, antwoordde Huis. Verder meldde Huis dat hij niet als wethouder terugkeert, maar als raadslid wil terugkeren.
Hilde van Garderen (VVD) kreeg onbedoeld de lach uit de zaal toen ze in een debat over veiligheid wilde ‘inbreken’. De zaal en haar collega-politici namen het haar niet kwalijk.
Verder kwamen de onderwerpen wietbeleid, subsidies, sociale woningbouw, veiligheid en de Floriade aan de orde.

Het blijft niet bij dit ene debat. Almere DEZE WEEK heeft al een jongerendebat in februari 2018 in de steigers staan en het finale lijsttrekkersdebat op zaterdag 17 maart 2018 De gemeenteraadsverkiezingen zijn woensdag 21 maar 2018

Maandag 13 novemeber publiceert Almere DEZE WEEK op  haar site en facebook waar de livestream van het debat is terug te zien. In de krant van 15 november komt een uitgebreid verslag met duiding van het debat.

(Foto's: Jose van Saagsvelt, Almere voor Iedereen)

Artikel geplaatst op: 12 november 2017 - 14:03

Gerelateerd

Delen