Bouwwerkzaamheden Atlantisstrand wel degelijk voor Floriade

Door Robert Mienstra

ALMERE – Op het grasveld van het Atlantisstrand zijn volop bouwwerkzaamheden voor de Floriade gestart. “Daar worden tijdelijke parkeerplaatsen en een bouwweg aangelegd”, zegt woordvoerder Jeroen Oosterheert van wethouder Herrema, “en dat alles is inderdaad voor de Floriade.”

Het vervangende surfstrand

 “De ondernemers in dit gebied zijn door de gemeente geïnformeerd over deze werkzaamheden die bedoeld zijn als parkeergelegenheid van de ondernemers in de buurt en voor bezoekers en medewerkers van de Floriade. Ook zijn de werkzaamheden voor de ontwikkeling van de innovatiewerkplaats van de Floriade en voor een deel van de boulevard die daar zal verschijnen.”

Het gevolg daarvan is dat het voormalige hondenstrandje en de lesplek voor de surfschool van Haddock verandert in een parkeerterrein. “Dit is wat kort door de bocht”, zegt Oosterheert, “maar daar komt het wel op neer.”
Volgens de woordvoerder kunnen de surflessen van Haddock prima gegeven worden, maar dan een stuk verderop richting View. “Het zou ook nog richting Utopia kunnen. Maar de surflessen kunnen onverminderd plaats vinden.”

Oud bestemmingsplan
Op de website van de gemeente staat ook onder het kopje ‘werkzaamheden Floriade’ dat de strekdam naar Utopia wordt verbreed voor de aanleg van de boulevard en er komt een tijdelijke zanddam naar het Weerwatereiland. In de dam komt vanaf maart 2018 een mogelijkheid om deze met een vaartuig te kruisen. Tot slot wordt zand aangebracht op het Weerwatereiland voor de toekomstige wegen op het eiland.
Volgens Oosterheert vallen de werkzaamheden onder het oude bestemmingsplan, en niet onder het nieuwe bestemmingsplan Floriade dat onlangs is goedgekeurd door de gemeenteraad. “Bovendien hoort de Boulevard waar nu aan gewerkt wordt bij het Rondje Weerwater”, aldus Oosterheert.

Strijdig
Advocate Leonie Muetstege van Haddock zegt in een reactie: “Volgens Oosterheert vallen de werkzaamheden onder het oude bestemmingsplan, en niet onder het nieuwe bestemmingsplan Floriade dat onlangs is goedgekeurd door de gemeenteraad. Bovendien hoort de Boulevard waar nu aan gewerkt wordt bij het Rondje Weerwater. Maar zoals ook de gemeente ter zitting aangaf, is er een vergunning afgegeven voor strijdig gebruik, hetgeen betekent dat deze werkzaamheden niet  binnen het oude bestemmingsplan passen.” Verder zet de advocate vraagtekens bij  de communicatie van de gemeente: “De gemeente heeft Haddock drie dagen van te voren geïnformeerd. De vergunning was toen al verleend en er bestond voor Haddock onvoldoende tijd om rekening te houden met de aangekondigde werkzaamheden.”

Foto: De surflessen van Haddock kunnen onverminderd voortgang krijgen, meldt de gemeente (Foto: Almere DEZE WEEK) 

Artikel geplaatst op: 16 november 2017 - 15:20

Gerelateerd

Delen