Oud-VVD'ers richten partij AlmereAnders18 op

Door Robert Mienstra

ALMERE – "Het geneuzel in de raad moet maar eens afgelopen zijn." Oud-VVD'ers Henk Smeeman, Rutger Hengstman en Martin Sinke hebben daarom de nieuwe politieke partij AlmereAnders18 opgericht. "Het gebabbel en gekabbel in de gemeenteraad over louter details moet plaatsmaken voor een echte discussie over de grotere onderwerpen die met de toekomst van de Almeerders en hun stad te maken hebben", zegt woordvoerder Henk Smeeman van AlmereAnders18. Smeeman is bekend als ex-wethouder van de VVD in Almere. Tien jaar lang stond hij bekend als een pragmatisch politicus, een doener. “Dat ben ik nog steeds”, zegt Smeeman, "en met AlmereAnders18 gaan we weer ‘doen’. Echt aan de slag. Geen geneuzel meer, maar zaken regelen en de stad besturen."

 

AlmereAnders18 gooit letterlijk een steen in de Almeerse 'politieke vijver'. V.l.n.r. Henk Smeeman, Martin Sinke en Rutger Hengstman. (Foto: Maarten Feenstra)

De oud-wethouder heeft geen goed woord over voor de Politieke Markt zoals die nu functioneert. “Die is achterhaald. Het gaat alleen maar over details waar de burger niets van snapt. Hoe ver kun je in de raad van je inwoners af gaan staan? Bovendien houden politici zich alleen maar met elkaar bezig. Voorstellen zijn vaak alleen maar compromis op compromis. Ze blinken uit in onhelderheid. Het moet afgelopen zijn met dat gebabbel. Meerderheden zoeken en die stad besturen. Dat moet gebeuren.”|

Minderheidscollege
AlmereAnders18 sluit geen enkele partij uit om mee samen te werken. “Een minderheidscollege is een goede optie”, vindt Smeeman. “Zoek op hoofdpunten steeds een meerderheid met diverse partijen. Daarmee voorkom je die eindeloze compromissen en dat gekabbel. Nu zie je ook dat als bijvoorbeeld de PVV met een goed voorstel komt, dat dat weggestemd wordt. Omdát het van de PVV is. Het wordt niet weggestemd op inhoud. Dat is toch geen besturen?”

De voorbereiding voor de Floriade kan voor AlmereAnders18 meteen stopgezet worden. “Die woonwijk stond al lang geleden in allerlei plannen”, diept Smeeman uit zijn geheugen op, “daar is later het evenement Floriade aan vastgeplakt. Zonde van het Weerwater, zonde van de recreatieve voorzieningen die we juist midden in de stad kunnen realiseren.”

Woningbouw
Ook de woningbouw is Smeeman een doorn in het oog. “Al die experimenten met kleine huisjes en ook zelfbouw in Oosterwold zet geen zoden aan de dijk. De Almeerder wil gewoon forse sociale woningbouw. Daar is behoefte aan.” 

 

Over een eventueel wethouderschap wil Smeeman nog geen uitspraak doen. “Ik ben me daarop aan het beraden.”
De website van AlmereAnders18 komt dinsdag 28 november om 12.00 uur online: wwwalmereanders18.nl

Artikel geplaatst op: 27 november 2017 - 22:00

Gerelateerd

Delen