'Persoonlijkheid vrouwen volledig verwoest'
Wethouder Froukje de Jonge op werkbezoek in Oranje Huis

Door Robert Mienstra
“De internationale dag tegen geweld tegen vrouwen hebben we net achter de rug”, zegt wethouder Froukje de Jonge (CDA) na een werkbezoek aan het Oranje Huis in Poort. “Internationaal wordt daar veel aan gedaan, maar Nederland steekt daar schril tegen af. Ik ben blij dat we in Almere met het Oranje Huis voor die vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld veel kunnen doen.”
Wethouder Froukje de Jonge (CDA): “Dat vrouwen het Oranje Huis niet uit kunnen heeft iets heel onrechtvaardigs.” (Foto: Almere DEZE WEEK)

Het bezoek aan het opvanghuis ging de wethouder niet in de koude kleren zitten. “Ik liep vandaag mee met een van de maatschappelijk werksters", vertelt De Jonge. "Zo heb ik gesprekken kunnen voeren met bewoonsters en hun kinderen. Ik werd geconfronteerd met het verwoestende effect van huiselijk geweld tegen vrouwen en kinderen. Dat was indrukwekkend. Zo ontmoette ik een vrouw waarvan door huiselijk geweld dat haar is aangedaan niets meer over is. Ongelooflijk mager en angstig. Die is thuis systematisch kapot gemaakt. Ieder gevoel van eigenwaarde is er uitgeslagen."
De wethouder laat een lange stilte vallen. “Het geweld is niet alleen met slaan. Het gaat op allerlei manieren. Specialisten spreken van intiem terrorisme. De persoonlijkheid van de vrouw wordt dan volledig ondermijnd door geweld, maar ook door isoleren en kleineren. Het tart iedere beschrijving.”
Code rood

Een aantal vrouwen in het Oranje Huis hebben ‘code rood’. “Die mogen voor hun eigen veiligheid niet naar buiten. Die zitten hier dus eigenlijk opgesloten, gevangen. En dat terwijl de daders van het geweld gewoon vrij rond lopen", zegt de wethouder. " De vrouwen zijn geen gevaar voor de samenleving, maar bepaalde elementen uit de samenleving zijn een gevaar voor die vrouwen. Dat heeft iets heel onrechtvaardigs voor hen en hun kinderen. Gelukkig speelt de politie van Almere hier een goede rol. Daar is veel samenwerking mee, ook met de wijkagent.”
Er zijn twee noodbedkamers, twee crisisplaatsen en op dit moment worden zestien vrouwen die niet in het Oranje Huis zitten begeleid. Het Huis heeft de afgelopen weken 26 noodmeldingen gehad, waarvan een flink aantal uit Almere. Het Oranje Huis heeft daarbij een strak deurbeleid om de veiligheid van de vrouwen te waarborgen.
Artikel geplaatst op: 01 december 2017 - 11:46

Gerelateerd

Delen