Blauwe zone voor Europalaan in Poort

Door Robert Mienstra

Onderneemsters Jeniffer en Manon zijn tevreden na hun burgeractiviteit op de politieke markt. (Foto: Almere DEZE WEEK)


POORT – Wethouder Huis (Leefbaar Almere) gaat de parkeeroverlast aan de Europalaan in Poort aanpakken. Dit zegde hij donderdagavond tijdens de Politieke Markt toe na een burgeractiviteit die was opgezet door twee ondernemers aan de Europalaan. Er komt in ieder geval een blauwe zone in de straat.
Jeniffer van den Broek, eigenaresse van Jeniffersbloemen en Manon Blom van Blommie’s Livestyle aan de Europalaan luidden in de raad de noodklok over het parkeerprobleem aan de Europalaan. “Onze klanten kunnen de winkels niet meer bereiken omdat alle parkeerplaatsen vol zijn”, zeiden de onderneemsters. “Medewerkers van de zorginstelling parkeren voor de winkels terwijl ze een eigen parkeergarage hebben, maar ook bewoners en carpoolers van sportclubs. Wij missen daardoor veel klanten en dus omzet.”

 
Filmpje


De onderneemsters zetten hun betoog kracht bij met een filmpje. “U ziet op het filmpje dat de parkeergarages die vlakbij zijn, helemaal leeg zijn”, zei Van den Broek. “Bewoners en werknemers van de zorginstelling zijn gemakzuchtig en parkeren daar niet. Bovendien kost een parkeerplek in die garages voor bewoners maar liefst vijftig euro per maand. Wij willen dat de gemeente op korte termijn ingrijpt om er zo voor te zorgen dat onze klanten ons kunnen bereiken en dat onze ondernemingen kunnen blijven bestaan.”

 
Snel


De raad en de wethouder dachten met Van den Broek en Blom mee. Wethouder Huis erkende het probleem. “Het parkeerprobleem treft inderdaad veel ondernemers. Ik kan met alle betrokkenen in gesprek gaan, maar voor een resultaat zijn we dan een half jaar verder.”
De politieke partijen wilden een sneller resultaat. Een blauwe zone als optie werd door hen omarmd. Ook de onderneemsters zagen dat zitten totdat er een definitieve oplossing komt met bijvoorbeeld schuine parkeervakken.
Uiteindelijk kwam de wethouder iedereen tegemoet en zegde toe een verkeersbesluit voor te breiden voor een blauwe zone. “We kunnen niet meteen de verfkwast ter hand nemen, het besluit moet wel zes weken ter inzage liggen.”


‘Poort verliest karakter’


Tijdens de Politieke Markt werd nog een tweede burgerinitiatief besproken. Bewoner Ernest van der Linden stelde aan de orde dat de opzet van Poort (bewoners hebben grote invloed op de ontwikkeling van de wijk) steeds meer vergeten wordt. Nu de gemeente drie bestemmingsplannen over dit stadsdeel gaat behandelen, willen de bewoners hun vrees uitspreken dat Poort het oorspronkelijke karakter aan het verliezen is. Een aantal raadsleden gaf aan blij te zijn met het initiatief omdat ze er weer door werden ‘wakker geschud’. Ze vroegen een aantal weken de tijd om zich in het onderwerp in te kunnen lezen. De ontwikkeling van Poort wordt dus, dankzij het burgerinitiatief, binnenkort uitgebreid besproken in de raad.

Artikel geplaatst op: 08 december 2017 - 10:45

Gerelateerd

Delen