Linkse partijen in Almere op weg naar samenwerking

ALMERE – Drie linkse politieke partijen in Almere zijn in gesprek over samenwerking in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart. GroenLinks, SP en PvdA willen met een ‘links pact’ de kiezers garanties geven op onderwerpen als goede zorg, voldoende sociale woningbouw en armoedebestrijding.

Vastberaden naar links, net als het schaap in deze kudde. SP, PvdA en GroenLinks praten over samenwerking. (Foto: Shutterstock)


Volgens lijsttrekker Hans Everhard van de SP heeft er inmiddels een constructief gesprek plaats gevonden. “We willen met een links pact de kiezer duidelijkheid bieden. Wie op één van de drie partijen stemt, weet dat deze partijen onverbloemd kiezen voor een sociaal beleid.”
Keiharde afspraken zijn nog niet gemaakt, maar die komen er wel volgens Everhard. “Dan spreken we bijvoorbeeld af dat we in de komende raadsperiode 2000 sociale huurwoningen bouwen of dat er een flink bedrag voor armoedebestrijding wordt uitgetrokken. Met dit pact vormen deze drie partijen dan één front. De kiezer weet zeker dat GroenLinks, PvdA en SP zich keihard maken voor die afspraken.”


Kritiek


De SP Almere kreeg vorige week in deze krant van oud-leden kritiek dat de partij niet bereid is om samenwerkingen aan te gaan. Everhard: “Terwijl we dus al in overleg waren met PvdA en GroenLinks”, stelt Everhard. “Ik doe dat overigens als SP’er - nu nog zonder mandaat van het bestuur. Wel heb ik het SP-bestuur en fractie op de hoogte gesteld. Ik verwacht dat ze er enthousiast over zijn. In Amsterdam is er al zo’n pact gesloten. Dat moet in Almere ook kunnen.”

PvdA


Wil het tot een definitieve samenwerking komen, dan zijn er wat de SP betreft nog wel een aantal voorwaarden. “Die hebben vooral betrekking op de PvdA”, zegt Everhard. “Zij heeft toch een verleden van ‘links lullen, rechts regeren’. We voelen er niks voor om de PvdA aan een mooie verkiezingsuitslag te helpen. In die truc willen we niet trappen. De samenwerkingsafspraken moeten keihard worden vastgelegd. Bovendien willen we dat de PvdA openlijk afstand neemt van het bezuinigingsbeleid van de afgelopen vier jaar.”

Artikel geplaatst op: 12 december 2017 - 09:25

Gerelateerd

Delen