Meer gedwongen verwijzingen in Jeugdzorg

Door Marcel Beijer

ALMERE – In het derde kwartaal van dit jaar is er een toename merkbaar van het aantal jongeren dat gedwongen buiten hun eigen omgeving moet worden opgevangen.


Dat liet wethouder René Peeters donderdag weten tijdens de Politieke Markt. De wethouder liet weten dat op andere gebieden de kwaliteit van de zorg gestabiliseerd is. “Maar stabiel vind ik nog niet goed genoeg.”
Precies een jaar geleden kwam de wethouder flink onder vuur te liggen omdat er een stop werd ingesteld in de Jeugdzorg. De gemeenteraad vond dat onbegrijpelijk en besloot meer geld beschikbaar te stellen en de dure zorg te beperken. Ook werd afgesproken om ieder kwartaal de vinger aan de pols te houden. Donderdag werd het derde kwartaal besproken en in het algemeen gaat het dus goed. De wethouder, en ook de raadsleden, waar vooral content met de aanpak op basisscholen, waar deskundigen jongeren met problemen direct hulp kunnen bieden.
Zorgen zijn er dus over de jongeren die buiten hun eigen omgeving moeten worden opgevangen, vooral ook omdat uit onderzoek blijkt dat in zorginstellingen niet de juiste hulp wordt geboden.
De wethouder benadrukte dat hij in zijn aanpak niet alleen naar die losse problemen kijkt, maar de totale zorgketen wil omvormen. “De effecten van die koers zijn niet in een kwartaal zichtbaar. Vergelijk het maar met een olietanker die heel langzaam moet draaien. Maar er zit beweging in.”

Artikel geplaatst op: 15 december 2017 - 09:41

Gerelateerd

Delen