Politiek voor Dummies - deel 1

‘Ik stem nooit want politiek interesseert me niets’ hoor je wel eens zeggen. Totdat er ‘ineens’ een flatgebouw in de wijk wordt gebouwd, of bomen worden gekapt in een straat. Politiek is dus wel degelijk belangrijk. Moeilijk? Welnee… niet met onze tiendelige spoedcursus Politiek voor Dummies in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Knip uit en bewaar!

Foto: gemeente Almere

 

Deel 1: De gemeenteraad


Wie of wat is het hoogste orgaan in de gemeente? De burgemeester? Nee, de gemeenteraad! Want de gemeenteraad wordt rechtstreeks door de bewoners gekozen. Het zijn vertegenwoordigers van politieke partijen. Tijdens de verkiezingen bepalen wij als bewoners welke partijen er in de raad komen. Momenteel is de PVV de grootste partij. Daar hebben vier jaar geleden dus de meeste Almeerders op gestemd.
Het is dus niet de burgemeester, maar de gemeenteraad die beslist welke ideeën worden uitgevoerd. Daarvoor moet een meerderheid het met elkaar eens zijn. Bijna elke week vergadert de raad in het openbaar over nieuwe plannen. Deze vergadering wordt voorgezeten door de burgemeester. Die is ook de ‘baas’ van de wethouders. Die bedenken dikwijls de nieuwe plannen, maar ook raadsleden mogen met ideeën komen. Hoe groot een gemeenteraad is, is afhankelijk van de grootte van een stad. In Almere zijn momenteel 39 raadsleden. Omdat de stad nu de 200.000 inwoners gepasseerd is, krijgen we er na de verkiezingen zes raadsleden bij: 45 dus.
Volgende week deel 2: Wat is het College?

Artikel geplaatst op: 09 januari 2018 - 13:00

Gerelateerd

Delen