Autoluwe Floriadewijk zorgt voor twijfel

ALMERE - Het plan om de toekomstige Floriadewijk autoluw te maken zorgt voor verdeeldheid bij de gemeenteraad.

Geparkeerde auto's in de straat. Het wordt niet het beeld van de Floriadewijk. (Foto: Shutterstock)


Het college wil van de wijk het visitekaartje maken op het gebied van duurzaamheid. Het plan is om bij de 600 woningen die er komen geen parkeerplaatsen in te plannen. Bewoners moeten hun auto in een garage aan de rand van de wijk parkeren en vervolgens naar huis lopen of bijvoorbeeld van een elektrische deelauto gebruik maken.
Verschillende partijen vinden dat wethouder Tjeerd Herrema met dit plan veel te ambitieus is. Toon van Dijk (PVV) noemde het een ‘utopisch waanidee’. Bastiaan Malotaux (CDA) vond het idee ‘nobel’ maar voorziet logistieke problemen. “Er zullen bijvoorbeeld in de spits piekmomenten ontstaan rond de deelauto’s wanneer bewoners allemaal tegelijk naar hun werk moeten.“ Ook D66 heeft twijfels. “De lat ligt misschien te hoog”, zei fractievoorzitter Jan Lems die direct een alternatief aanbood: “Misschien moeten we rollende trottoirs overwegen, net zoals ze die op Schiphol hebben.”
De PvdA vond het plan van de eigen wethouder juist uitstekend en vond zelfs dat er wel een ‘tandje bij’ mag.
Volgens wethouder Herrema wordt de soep echter niet zo heet gegeten als die wordt opgediend. “Autoluw betekent niet dat er geen auto’s de wijk in mogen. Bewoners kunnen wel degelijk met hun eigen auto bij de voordeur komen en ook moet er ruimte zijn voor calamiteitendiensten. Maar we willen met de Floriadewijk ons nek uitsteken en nieuwe paden bewandelen. Het huidige stadscentrum is ook autoluw en de bewoners zijn daar volgens mij niet ongelukkiger van geworden. De Floriadewijk gaat ook onderdeel uitmaken van het stadscentrum, dus de keuze voor autoluw is minder bijzonder dan het lijkt.”

Artikel geplaatst op: 19 januari 2018 - 08:55

Gerelateerd

Delen