Politiek voor Dummies - deel 4

‘Ik stem nooit want politiek interesseert me niets’ hoor je wel eens zeggen. Totdat er ‘ineens’ een flatgebouw in de wijk wordt gebouwd, of bomen worden gekapt in een straat. Politiek is dus wel degelijk belangrijk. Moeilijk? Welnee… niet met onze tiendelige spoedcursus Politiek voor Dummies in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Knip uit en bewaar!

Deel 4: De fractie

Wie in de gemeenteraad wil plaatsnemen kan dat uitsluitend doen namens een partij of beweging. Bekende partijen zijn VVD, PVV, PvdA en CDA. Er zijn ook partijen die alleen lokaal actief zijn. De gemeenteraad wordt gevormd door leden van die partijen. Partijen die bij de verkiezingen veel stemmen hebben weten te bemachtigen, krijgen meerdere raadsleden. Zo’n groepje partijleden noemen we een ‘fractie’. De D66-fractie is dus de groep raadsleden die zich namens D66 verkiesbaar heeft gesteld en ook in de gemeenteraad gekozen zijn. Eén van de gekozen raadsleden wordt de fractievoorzitter. Meestal is dat de degene die tijdens de verkiezingen de lijsttrekker was. Maar dat is niet vereist. De fractievoorzitter voert doorgaans het woord, al mogen andere raadsleden natuurlijk ook hun zegje doen.
Een fractie wordt dikwijls ondersteund door fractie-assistenten. Dat zijn partijleden die niet in de gemeenteraad zitten, maar wel ondersteunend werk verrichten. In Almere doen ze vaak mee aan de vergaderingen bij de Politieke Markt, op donderdagavond vanaf 19.00 uur in het stadhuis. Dat moet ook wel, want vooral voor kleine fracties is het onmogelijk om alle vergaderingen bij te wonen. Sinds 2016 worden in Almere fractie-assistenten ook officieel beëdigd.
Volgende week deel 5: De griffie
Artikel geplaatst op: 30 januari 2018 - 09:44

Gerelateerd

Delen