Floriade: 'Dit is een coalitie-dingetje'

Door Marcel Beijer
ALMERE – “De wethouder neemt de gemeenteraad geblinddoekt mee aan de hand. Straks wordt de blinddoek afgedaan en vragen de raadsleden zich af waar ze in vredesnaam terecht zijn gekomen.”

Volgende week wordt in de politieke markt gestemd over het ontwikkelingsplan Floriade (Foto: aangeleverd)


Dat zei fractievoorzitter Toon van Dijk van de PVV donderdagavond tijdens de Politieke Markt. De PVV ondersteunt een motie diede eenmansfractie Hengstman, heeft klaarliggen. De motie roept op om het concept ontwikkelingsplan (COP) voor de Floriade nog niet goed te keuren en de aanbestedingsprocedure op te schorten. Volgende week wordt daarover gestemd. Alhoewel het formeel niet zo is, kan het COP gezien worden als een definitieve ‘go’ voor de Floriade. Een aantal oppositiepartijen wil die stemming uitstellen tot na de gemeenteraadsverkiezingen in maart.
PVV en Hengstman willen de aanbesteding opschorten omdat professor Arjan Bregman onlangs een kritisch rapport presenteerde waarin hij concludeert dat de Almeerse gemeenteraad de mogelijkheid wordt ontnomen om tijdig zelfstandig te kunnen beslissen over de ontwikkeling van de stadswijk Floriade.
Wethouder Tjeerd Herrema wil dat de raad volgende week een beslissing neemt over het COP. Hij raadt ten zeerste af om de aanbestedingsprocedure uit te stellen. “Er zijn vier marktpartijen die graag het gebied willen ontwikkelen. Dat is boven verwachting. Maar die partijen hebben niets aan een twijfelende raad. Die willen duidelijkheid. Bovendien krijgt de raad nog ruim de gelegenheid om bij te sturen.”
Raadslid Rutger Hengstman betwijfelt dat. “Het zegt veel dat het college de COP wil doordrukken en voorbij gaat aan het advies van een deskundige professor. De Floriade is echt een coalitiedingetje.”

Artikel geplaatst op: 26 januari 2018 - 10:38

Gerelateerd

Delen