Commentaar-Lokale omroep, hobby met belangenverstrengeling

 

Door Robert Mienstra

 

ALMERE –  De belangenverstrengeling bij de potentiële lokale omroepen neemt groteske vormen aan. Raadslid Asjen van Dijk van de fractie Van Dijk is verbonden aan de Almeerse Omroep Stichting (AOS). De vraag is hier of Van Dijk wel in de raad mag meepraten en –stemmen over de lokale omroep als het over de keuze van de nieuwe licentiehouder gaat. Hij is persoonlijk betrokken en kan zomaar op zijn eigen omroepclubje stemmen. Een gevalletje van twee petten op hebben. Als de raad een beslissing neemt over een nieuwe lokale omroep, dan kiest zij links of rechtsom voor belangen.

 

onderschrift

Het is altijd al kommer en kwel geweest met de omroepen in Almere. De lokalen sleepten zich van de ene ruzie naar de andere. Met als apotheose het debacle van Media036, zoals fractievoorzitter Hilde van Garderen onlangs fijntjes meldde op de Politieke Markt. Moeten we wel doorgaan met deze soap in Almere? Hoe staat het er nu voor?

Een deel van de raad wil helemaal geen lokale omroep. “Iedereen mag als hobby een lokale omroep hebben, als het maar niet van gemeenschapsgeld is’, werd gezegd. Slechts 4 procent van de Almeerders keek wel eens een keer naar Media036. 17 procent van de Almeerders kende de naam van die club. Geen cijfers om over naar huis te schrijven.

Hoe zit het met de lokale omroepen die allemaal Citizen Kane willen worden in Almere? 

De Almeerse Omroep Stichting (AOS) is met name een CDA-bolwerk. De voorzitter van AOS, Cees van der Lans, is ook voorzitter van het bestuur van de plaatselijke CDA. De initiator van de AOS, Cor Toorenburg, steekt niet onder stoelen of banken dat hij de Christen Democraten steunt. In de raad toont fractievoorzitter Bastiaan Malotaux van het CDA zich groot voorstander van een lokale omroep. In 2015 stemde het CDA ook al voor de AOS. Het zal duidelijk zijn voor welke omroeppartij het CDA zal gaan stemmen.

Saillant detail is dat burgemeester Franc Weerwind pontificaal en feestelijk de studio van AOS opende. Het belangrijkste lid van het college dat een gegadigde voor de licentie van harte feliciteert terwijl de keuze door de raad nog gemaakt moet worden. Beïnvloeding van de raad ligt hier op de loer.

De productiefabriek wil ook lokale omroep worden. Initiators daar zijn At Kasbergen (ex-PvdA) en Berdien Stenberg (ex-CDA). Zij lijken inmiddels niet meer politiek actief, maar Kasbergen poseerde dit weekend vrolijk in een verkiezingsfilmpje van de PvdA dat door wethouder Herrema online werd gezet.

Almedia, de derde kandidaat, lijkt banden te hebben met oud-medewerkers van Media036. Zo is Marten Bouwman penningmeester bij Almedia. Hij was de accountant die de financiële rapporten maakte van Media036. Vivian Boon, ook van Almedia, werkte een blauwe maandag voor Media036. Aan Almedia is een aantal commerciële productiemaatschappijen verbonden. Is het doel hier dan niet om voor het grote geld te gaan zoals Media036 deed? De organisatie wil sowieso al 200.000 euro per jaar van de gemeente, dus een miljoen voor de komende vijf jaar.

 Tal van belangen spelen een rol op de achtergrond bij de toewijzing van de licentie aan een lokale omroep. De vraag is welke belangen de raad laat prevaleren.

Artikel geplaatst op: 29 januari 2018 - 13:26

Gerelateerd

Delen