Cultuuraanbieders laten zich horen

Door Hestia Ruben

 

STAD CENTRUM – Als het aan de Almeerse culturele instellingen ligt zet de gemeente de komende jaren in op het behouden van wat de stad al aan cultuur te bieden heeft. Veertien culturele instellingen gaven donderdagavond in de Burgerzaal op de Politieke Markt hun visie. “De faciliteiten zijn hartstikke goed. Maar wil je over twintig jaar de vijfde stad van Nederland zijn, dan zul je moeten investeren. In inhoud en in mensen”, zo sprak Jos van Hulst van theatergroep Suburbia.

Een aantal Almeerse culturele instellingen was door D66 uitgenodigd om donderdag tijdens een Ronde Tafelgesprek hun visie te geven op cultuur in Almere. (Foto: Almere DEZE WEEK)


Het was voor de aanwezige culturele organisaties niet puur een geldkwestie. Loes Jongen van Operakoor Almere trapte af met een betoog waarin ze zei dat Operakoor Almere in de zes jaar dat de stichting bestaat, geen gebruik heeft gemaakt van subsidie. “Als vereniging moet je zelf het hoofd boven water houden. Niet alleen je culturele ding doen en daar geld voor vragen.” Wel ziet ze, zoals veel andere Almeerse cultuuraanbieders, iets in samenwerken met anderen. Zo sprak Hans Welle over de samenwerkingen die stichting AJSO (jeugdorkest) heeft met bijvoorbeeld de Theaterschool Almere en Kunstlinie Almere Flevoland. “Maar, wij zijn wel afhankelijk van subsidie, het beslaat veertig procent van onze begroting. Toen vier jaar geleden de subsidie via het kunstencentrum stopte, gingen we op zoek naar andere manieren om onze activiteiten vol te kunnen houden. We hebben onder andere het theaterorkest opgericht en zijn projectmatig muziekproducties gaan ondersteunen. Met de orkestklas en het juniororkest kunnen kinderen doorgroeien tot in het AJSO. Maar om ervoor te zorgen dat talent daarna niet uit Almere vertrekt, pleit ik voor een basissubsidie.”

Gratis concert


Jan Bart Sloothaak van Het Almeers Orkest verzocht de Raad niet om geld, maar om gratis een concert te geven in het stadhuis. “Zo hopen we meer Almeerders te betrekken bij klassieke muziek in hun stad.”
Marianne de Hont van Balletschool Almere komt als particulier initiatief helemaal niet in aanmerking voor subsidie. “Maar ik heb wel veel kosten. Ik hou er bijna niks aan over.” De Hont is inmiddels met pensioen “dus ik werk gratis”. “De kosten voor het huren van een zaal in KAF – waarom heet het trouwens KAF? – zijn heel hoog. Die kosten zouden verlaagd moeten worden. Kan de gemeente daar niet wat aan doen?”
Volgens René Geerlings van jeugdtheatergezelschap BonteHond ‘heeft Almere alles al’. “Maar zorg voor meer zichtbaarheid van de culturele instellingen, wees trots op wat er is. Heb een visie en laat wat er is groeien. Anders kun je beter investeren in een buslijn naar Amsterdam.”
Indiener D66 beraamt zich nog op een vervolg op deze bijeenkomst.

Artikel geplaatst op: 02 februari 2018 - 10:00

Gerelateerd

Delen