Wat te doen met de parkeerwinst?

Door Marcel Beijer
ALMERE – De gemeente heeft vorig jaar voor het eerst winst gemaakt met het betaald parkeren. Het gaat om ongeveer 2 miljoen euro. Binnen de raad was er donderdagavond, tijdens de Politieke Markt, onenigheid over wat er met die winst moet gebeuren. Na de verkiezingen in maart mag de nieuwe gemeenteraad deze knoop doorhakken.

Raadslid Marco de Kat (Leefbaar Almere) voerde het woord namens Leefbaar Almere. Op www.adwtv.nl is een interview met hem over dit onderwerp te zien. (Foto: Almere DEZE WEEK)


Sterker: er was onenigheid in de raad of er wel van winst gesproken kan worden. De gemeente heeft namelijk in het verleden ongeveer 28 miljoen euro geïnvesteerd in de aanleg van parkeerplaatsen. Op dat moment werd er nog geen winst gemaakt. Een aantal partijen is van mening dat deze investering eerst moet worden terugbetaald.
Leefbaar Almere en de Fractie Hengstman zijn van mening dat de parkeertarieven omlaag kunnen. Er is immers ooit afgesproken dat er geen winst mag worden gemaakt op het parkeren. Weer andere partijen zijn van mening dat het geld naar de ‘algemene middelen’ moet. Probleem daarbij is dat de parkerende automobilisten daar dan voor betaald hebben.
Wethouder Frits Huis (ook van Leefbaar Almere) gaf donderdagavond toe dat er geen keiharde afspraken bestaan over het terugbetalen van die 28 miljoen euro. In principe staat er dus ook geen schuld open. “Maar misschien is wel sprake van een ereschuld”, zei de wethouder die ook van mening is dat terugbetaling ‘uniek’ zou zijn voor Almere. “Bij mijn weten doen we dat op geen enkel ander terrein in Almere.”
Met de verkiezingen voor de deur verweet Martine van Bemmel (D66) de ‘verkiezingscampagne kennelijk was begonnen’. Leefbaar Almere ziet de parkeertarieven al jaren als melkkoe voor de schatkist en ook de fractie Hengstman (die verder gaat met de partij Almere Anders’18) heeft zich in die richting uitgelaten.

Marco de Kat (Leefbaar Almere) licht zijn standpunt toe in dit filmpje. 

Artikel geplaatst op: 09 februari 2018 - 09:15

Gerelateerd

Delen