‘Floriadewijk wordt een jungle’

Door Marcel Beijer
STAD CENTRUM – Een groot deel van de gemeenteraad vreest dat de bomentuin, die in de toekomstige Floriadewijk moet komen, net zo’n hoofdpijndossier gaat worden als de kleurenkwestie in de Regenboogbuurt.

In december vorig jaar werd de eerste boom van de bomentuin (arboretum) geplaatst. (Foto: Almere DEZE WEEK)


Bij de bouw van de Regenboogbuurt werd bepaald dat de bewoners de kleurstellingen in de wijk verplicht moesten handhaven. Na een aantal jaar bleek dat onbegonnen werk: veel bewoners lapten de verplichting aan hun laars en de gemeente deelde nooit boetes uit omdat handhaven onbegonnen werk is.
In de toekomstige Floriadewijk krijgen bewoners te maken met een arboretum (moeilijk woord voor bomentuin). Daarin worden bomen vanuit de hele wereld in alfabetische volgorde geplant. Leuk om te zien als de Floriade gehouden wordt in 2022. Maar de gemeente wil dat de bomentuin na afloop van de wereldtuinbouwtentoonstelling blijft bestaan. Bewoners worden dan verplicht hun deel van het arboretum te onderhouden. Toon van Dijk (PVV), toch al geen fan van de Floriade, ziet dat totaal niet zitten. “De bewoners worden opgezadeld met gigantische kosten voor onderhoud van hun bomen. Wie zo’n kavel koopt zal dat nooit accepteren. En wie zo dom is om dat wel te doen, laat dat onderhoud na een poosje sloffen. Ik garandeer dat dit fout gaat. Het wordt een jungle daar.”


Regenboogbuurt


Ans DeSumma (SP) trok de vergelijking met de Regenboogbuurt. “Stel dat je op een kavel woont waar een zeldzame palm staat ingetekend, dan ben je daar mooi klaar mee.”
Ook de andere partijen willen dat wethouder Tjeerd Herrema een scenario als de Regenboogbuurt voorkomt.
De wethouder gaat daarover nadenken. “Juist van de problemen in de Regenboogbuurt kunnen we leren in deze kwestie. We kunnen het afdwingbaar maken, maar eigenlijk wil ik die verantwoording bij de projectontwikkelaars neerleggen.”

Artikel geplaatst op: 09 februari 2018 - 09:52

Gerelateerd

Delen