Politiek voor Dummies - deel 5

‘Ik stem nooit want politiek interesseert me niets’ hoor je wel eens zeggen. Totdat er ‘ineens’ een flatgebouw in de wijk wordt gebouwd, of bomen worden gekapt in een straat. Politiek is dus wel degelijk belangrijk. Moeilijk? Welnee… niet met onze tiendelige spoedcursus Politiek voor Dummies in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Knip uit en bewaar!

Deel 5: De griffie
De griffie is een gemeentelijke afdeling. De ambtenaren die bij de griffie werken zorgen ervoor dat de raadsleden hun werk kunnen doen. Het werk van een raadslid is namelijk best tijdrovend. Er zijn veel (ambtelijke) stukken te lezen en ook wordt verwacht dat je als raadslid regelmatig je neus laat zien bij organisaties in de stad. Bijna alle raadsleden hebben een baan, bedrijf of studie naast hun raadswerk. Al werken ze voornamelijk op de achtergrond, het werk van de griffie is superbelangrijk. De griffie is niet gebonden aan politieke partijen, maar adviseert raadsleden (van welke partij dan ook) bijvoorbeeld over hoe ze iets aan kunnen pakken. Daarnaast ondersteunt de griffie ze ook door ervoor te zorgen dat de benodigde stukken aanwezig zijn.
Ook voor bewoners is de griffie belangrijk. Almeerders die in contact willen komen met partijen of raadsleden kunnen contact opnemen met de griffie. Via de griffie is het ook mogelijk om als bewoner inspreektijd te vragen voorafgaand aan een vergadering. Aan het hoofd van de griffie staat de griffier. In Almere heet die Jan Dirk Pruijm. De griffier vormt samen met de gemeentesecretaris de top van de gemeentelijke organisatie.
Volgende week deel 6: Wat is de Politieke Markt?
Artikel geplaatst op: 06 februari 2018 - 09:45

Gerelateerd

Delen