Politiek voor Dummies - deel 6

‘Ik stem nooit want politiek interesseert me niets’ hoor je wel eens zeggen. Totdat er ‘ineens’ een flatgebouw in de wijk wordt gebouwd, of bomen worden gekapt in een straat. Politiek is dus wel degelijk belangrijk. Moeilijk? Welnee… niet met onze tiendelige spoedcursus Politiek voor Dummies in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Knip uit en bewaar!

Deel 6: Wat is de Politieke Markt?

De Politieke Markt is best iets waar we als Almeerders trots op mogen zijn. Het is namelijk een Almeerse uitvinding. Vroeger had je maandelijks een commissievergadering waarin raadsleden urenlang de agendapunten één voor één afhandelden. De opzet van de Politieke Markt is dat er (net als bij een gewone markt) wekelijks een bijeenkomst is waar vraag en aanbod bij elkaar komen. In een zogenoemde ‘carrouselvergadering’ wordt in klein gezelschap over een bepaald onderwerp gesproken. Meestal wordt daar een uurtje voor uitgetrokken. Wordt een agendapunt niet binnen een uurtje afgehandeld dan wordt de vergadering (een weekje) later voortgezet. Bewoners kunnen zo van dichtbij het proces meemaken. Soms wordt zo’n vergadering zelfs op locatie gehouden, zoals twee weken geleden in de Goede Rede in Haven en restaurant Boathouse.
Na de carrouselvergaderingen komt de volledige gemeenteraad bij elkaar om de definitieve beslissingen te nemen. Naast agendapunten kan de Politieke Markt ook worden gebruikt om informatie in te winnen (Ronde Tafelgesprek) of kunnen raadsleden een debat aanvragen met een andere partij. Bewoners kunnen ook inspreken in de politieke markt.
De Politieke Markt is in Almere ontstaan en kreeg inmiddels in meerdere steden (soms in een iets andere vorm) navolging.
Het is overigens de vraag of de Politieke Markt in zijn huidige vorm blijft bestaan. Omdat alle besluiten feitelijk al in de carrouselbesprekingen genomen worden, zwelt de kritiek aan dat de feitelijke gemeenteraadsvergadering zelf (waar dus alle raadsleden gezamenlijk vergaderen) niet zoveel meer voorstelt.
Volgende week deel 7: wat zijn moties en amendementen?
Artikel geplaatst op: 13 februari 2018 - 09:47

Gerelateerd

Delen