Politiek voor Dummies - deel 8

‘Ik stem nooit want politiek interesseert me niets’ hoor je wel eens zeggen. Totdat er ‘ineens’ een flatgebouw in de wijk wordt gebouwd, of bomen worden gekapt in een straat. Politiek is dus wel degelijk belangrijk. Moeilijk? Welnee… niet met onze tiendelige spoedcursus Politiek voor Dummies in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Knip uit en bewaar!

 

Deel 8: Welke invloed heb ik als bewoner?


‘Ze trekken zich daar in het stadhuis toch niets van me aan’, reageren boze bewoners vaak. Toch is dat niet waar. Als bewoner kan je wel degelijk invloed uitoefenen. Zo kun je de raadsleden bijna iedere donderdag persoonlijk aanspreken tijdens de Politieke Markt in het stadhuis. Dan kun je je vraag bij verschillende partijen voorleggen. Daarnaast zijn er nog verschillende andere manieren waarop je je mening kunt laten horen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om als inspreker de raadsleden – voorafgaand aan een vergadering – toe te spreken. Je hebt daar dan maximaal vijf minuten voor. Het is echter niet toegestaan om aan de discussie deel te nemen. Dat is voorbehouden aan de gekozen raadsleden.
Het is ook mogelijk om als bewoner een onderwerp op de politieke agenda te zetten. Bijvoorbeeld via de ‘Burgeractiviteit’. Als je minimaal 50 handtekeningen weet op te halen en die inlevert bij de gemeente, dan is de gemeenteraad verplicht om dat onderwerp in behandeling te nemen. Er is ook nog een mogelijkhheid voor een 'Burgerinitiatief'. Daarvoor zijn 150 handtekeningen nodig. De raad neemt dan ook een besluit over het initiatief.   
Een keer per jaar is er de Motiemarkt. Een soort marktplaats van ideeën. Je kan dan een idee voorleggen aan raadsleden. Als er voldoende raadsleden zijn die jouw voorstel interessant vinden, dan creëer je dus de vereiste meerderheid om een plan te realiseren.
Tot slot: wie zich opgeeft voor het Raadspanel ontvangt zo nu en dan mailtje waarin raadsleden de mening van dit panel vragen. Iedereen mag zich opgeven voor het panel. Dat kan via de site www.gemeenteraad.almere.nl
Volgende week deel 9: Waar is informatie te vinden?

Artikel geplaatst op: 27 februari 2018 - 09:51

Gerelateerd

Delen