Bart Buijs: 'Ik kijk… ook in de gemeenteraad'

Door Robert Mienstra
ALMERE – Bezoekers van de Politieke Markt zien hem regelmatig rondschuiven in de vergaderzalen. Bart Buijs, schrijver en fotograaf duikt dan weer op achter de burgemeester, tussen het publiek, over de schouder van een raadslid of in een fractiekamer. Daarna is hij weer onzichtbaar, maar altijd aanwezig. Op dagalmere.nl beschrijft Buijs zijn belevenissen in het stadhuis in woord en beeld. Een nieuwerwetse digitale chroniqueur: beschrijver van de bestaande stad.

Foto: Chroniqueur Bart Buijs tijdens de Politieke Markt: “Ik kom hier op plekken waar anderen niet zo snel komen.” (Foto: gemeente Almere)


DagAlmere is een online kroniek over de stad Almere, verhalen met opmerkelijke, gedenkwaardige, dagelijkse en/of historische observaties. “Het gaat er dan vooral om wat ik ‘als Bart’ zie, of waarover ik me verbaas”, legt Buijs uit. “Dat kan een rijtje wilgen zijn dat ik al fietsend tegenkom waar ik een verhaal in zie. Ik maak een foto en schrijf erover.”
Volgens Buijs, vooral bekend als fotograaf, moet een foto aan tenminste één van twee eisen voldoen. “Hij moet mooi, esthetisch zijn of een verhaal vertellen; verhalend zijn. Idealiter allebei."

Meekijken


Sinds een paar maanden heeft Buijs extra aandacht voor de politiek. Hij dwaalt al maanden elke donderdag rond in het stadhuis en fotografeert wat hem opvalt. “Ik verhaal op DagAlmere.nl van wat ik meemaak en hoe ik dat persoonlijk zie. Maar ik neem geen politiek standpunt in, ik maak alleen zichtbaar wat de gemeenteraad doet: het collectief. Voor mijn lezers geeft dit een mooie kijk achter de schermen van de Almeerse politiek.”
Doordat Buijs kan meekijken met de politici – “ik kom op plekken waar een ander niet zo snel komt”- heeft hij diep respect voor hen gekregen. “Ze zitten er echt niet voor het pluche. Ze werken loeihard. Ik heb ontdekt hoe belangrijk hun werk is. Dat probeer ik op een leuke manier te vertellen.”
Het valt Buijs op dat zijn lezers de verhalende toon waarderen. “Het gaat hen niet direct om de personen in de politiek. Ze vinden het leuk om te lezen wat er gebeurt en hoe dat gaat.”
De kronieken van Buijs zijn te lezen op dagalmere.nl

Artikel geplaatst op: 28 februari 2018 - 13:40

Gerelateerd

Delen