Politiek voor Dummies - deel 9

‘Ik stem nooit want politiek interesseert me niets’ hoor je wel eens zeggen. Totdat er ‘ineens’ een flatgebouw in de wijk wordt gebouwd, of bomen worden gekapt in een straat. Politiek is dus wel degelijk belangrijk. Moeilijk? Welnee… niet met onze tiendelige spoedcursus Politiek voor Dummies in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Knip uit en bewaar!

Deel 9: Waar is informatie te vinden?

In de vorige aflevering werd besproken op welke manier bewoners invloed kunnen uitoefenen op het gemeentelijk beleid. Maar vaak zijn bewoners verrast door plannen die de gemeente heeft. Toch is het niet zo heel moeilijk om te zien waar raadsleden zich mee bezighouden. Zo staan in deze krant wekelijks de gemeentelijke pagina’s waarin aangegeven staat wat er besproken wordt tijdens de eerstvolgende Politieke Markt. Vaak leggen raadsleden op die pagina’s uit waarom ze een bepaald onderwerp op de agenda hebben gezet.
Maar ook op internet is de raad goed te volgen. Het vertrekpunt is de site www.gemeenteraad.almere.nl. Daar zijn brieven te lezen die bewoners naar de raad hebben gestuurd en ook is te zien welke schriftelijke vragen er door raadsleden zijn gesteld aan het college van B&W. Wie op een fotootje van een raadslid klikt ziet direct bij welke partij hij/zij hoort en via het e-mailadres kan direct contact worden opgenomen. Een klik op het kopje ‘agenda en uitzendingen Politieke Markt’ brengt u naar de pagina www.almere.notubiz.nl. Op vergaderdata (altijd op donderdagavond) staat de agenda. Bij ieder onderwerp staat een paperclipje. Wie daar op klikt ziet de ‘achterliggende stukken’. Dat zijn de stukken die de raadsleden ook tot zich nemen. De gemeenteraad heeft ook een eigen Facebookpagina. Alles over de partijprogramma's voor de komende verkiezingen staat op https://gemeenteraad.almere.nl/verkiezingen/
Volgende week deel 10 en slot: De politieke slangenkuil
Rectificatie
In deel 8 van deze serie stond foutieve informatie met betrekking tot de inspraakmogelijkheden. Bewoners kunnen met 50 handtekeningen (niet 500) al met een Burgeractiviteit een onderwerp op de politieke agenda zetten. Voor een 'Burgerinitiatief' zijn 150 nodig. De raad is dan verplicht ook een besluit over het initiatief te nemen.
Artikel geplaatst op: 06 maart 2018 - 09:52

Gerelateerd

Delen