Politiek voor Dummies - deel 10 en slot

‘Ik stem nooit want politiek interesseert me niets’ hoor je wel eens zeggen. Totdat er ‘ineens’ een flatgebouw in de wijk wordt gebouwd, of bomen worden gekapt in een straat. Politiek is dus wel degelijk belangrijk. Moeilijk? Welnee… niet met onze tiendelige spoedcursus Politiek voor Dummies in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Knip uit en bewaar!

 

Deel 10: De politieke slangenkuil

Weet u het nog? De gemeenteraad beslist uiteindelijk altijd of ideeën worden uitgevoerd of niet. De raadsleden baseren zich daarbij vooral hoe hun eigen achterban tegen zo’n beslissing aankijkt. De PVV zal bijvoorbeeld niet snel voorstander zijn om het budget voor culturele voorzieningen voor asielzoekers te verhogen.
Maar politiek is niet altijd wat het lijkt. De partijen proberen soms ideeën gerealiseerd te krijgen die voor hen erg belangrijk zijn. Vooral collegepartijen (die dus wethouders in het college hebben zitten) kunnen soms hardnekkig vasthouden aan een beslissing die soms botst met wat er eerder ooit beweerd is. Dat kan best merkwaardig kan zijn. De partijen doen dat als bijvoorbeeld hun eigen wethouder onder vuur ligt door een fout - en ze hem (of haar) uit de wind willen houden. Laten we de hem voor het gemak even 'wethouder Jansen' van de politieke partij 'Almere Vooruit' noemen. Er dreigt een motie om Jansen uit zijn functie te zetten. Achter de schermen vraagt 'Almere Vooruit' dan aan de overige collegepartijen om hun steun aan Jansen te geven. Die partijen willen dat meestal graag, zodat het gekozen college lekker verder kan gaan met besturen. Maar die partijen geven die steun aan 'Almere Vooruit' natuurlijk niet zomaar. Er wordt een soort 'wisselgeld' gevraagd. Komt één van de wethouders van die andere partijen ooit in de problemen, dan zal 'Almere Vooruit' niet snel moeilijk gaan doen. Tenzij het om iets heel heftigs gaat natuurlijk.
Het 'wisselgeld' kan ook gevraagd worden bij een voorstel dat door één van de coalitiepartijen is ingediend. De fractie 'Almere Vooruit' zal dan vóór dat plan stemmen. Ook al past dat misschien niet helemaal bij hun standpunten.
Dit spelletje hoort bij de politiek en leidt er soms toe dat mensen de politiek niet vertrouwen. Toch werkt de democratie op die manier best goed. Blijkt het college zich op die manier namelijk van crisis naar crisis te slepen, dan wordt de situatie onhoudbaar en komt er een einde aan de samenwerking. Dan wordt een andere samenstelling van het college onderzocht, of gaan we opnieuw naar de stembus.

Artikel geplaatst op: 13 maart 2018 - 09:53

Gerelateerd

Delen