Helft 45 plussers werkt dankzij Almeerse begeleidingsmethode

Door Robert Mienstra
ALMERE – “Twee jaar geleden begon de gemeente samen met het UWV 45-plussers met een bijstand- of WW-uitkering naar werk te begeleiden”, zegt wethouder Froukje de Jonge (CDA). “Van de 295 deelnemers hebben 154 mensen betaald werk gevonden. Dat is 52 procent. In 2015 slaagde maar 15 procent van de 45 plussers daarin. Daarbij is het een groot misverstand te denken dat dit succes door de aantrekkende economie komt.”

Foto: Wethouder Froukje de Jonge (CDA): “Juist in Almere hebben we het tij voor 45-plussers gekeerd.” (Foto: aangeleverd)


“Er wordt vaak gedacht dat er inmiddels veel werk is”, licht De Jonge toe. “Maar dat geldt nou net niet voor de groep van 45-plussers. Landelijk blijft het aantal 45-plussers in de bijstand groeien. En dat komt echt door de leeftijdsdiscriminatie. In Almere hebben we dat tij dus gekeerd. En daar moest wel wat voor gebeuren. Met onze vorm van begeleiding konden veel van deze 45-plussers in Almere wel aan werk komen.”

Begeleiding


Klantmanagers van de gemeente en het UWV hebben meer tijd gekregen om begeleiding te geven aan de bijstandsgerechtigden van 45-plus. “Ze gingen intensief met de doelgroep in gesprek waarbij ze de persoonlijke situatie van mensen in kaart konden brengen. Dan bleek er veel aan de hand, schuldenproblematiek, problemen in de sociale sfeer en vooral het gevoel van ‘ik doe er toch niet meer toe, niemand zit meer op mij te wachten’. Juist door die gesprekken konden we de mensen weer het gevoel van vertrouwen geven. De aandacht die we gaven, maar ook daadwerkelijke hulp door middel van scholing zorgden er voor dat de mensen gemotiveerd raakten om aan de slag te gaan, zich om te scholen en zo weer interessant te worden voor werkgevers. En dat werkt dus heel goed. Een flink aantal van de 45-plussers werkt nu bijvoorbeeld in de techniek.”

Artikel geplaatst op: 16 maart 2018 - 12:45

Gerelateerd

Delen