D66 wil lokale omroep landelijk laten regelen

Door Robert Mienstra
ALMERE – “De lokale omroep moet niet meer door de gemeenteraad geregeld worden, maar door de landelijke overheid”, zegt Martine van Bemmel, lijsttrekker van D66, “Nu ligt belangenverstrengeling tussen de gemeenteraad en de journalist van de lokale omroep op de loer.”
Martine van Bemmel (D66): " Er ligt belangenverstrengeling tussen de gemeenteraad en de journalist van de lokale omroep op de loer.” (Foto: aangeleverd)

De droom van Van Bemmel is dat er ooit in Almere een AT5 komt zoals in Amsterdam. “Op dit moment hebben we Almere DEZE WEEK en Omroep Flevoland in Almere. Daar mag best een lokale omroep bij komen. De huidige wet zorgt ervoor dat de gemeenteraad bepaalt wie de lokale omroep is en hoeveel geld deze omroep krijgt. Lokale omroepjournalisten zijn dus afhankelijk van de macht die ze moeten controleren, belangenverstrengeling ligt op de loer. Het spreekwoord luidt niet voor niets: ‘wie betaalt, bepaalt’. Het is voor lokale politici een ongemakkelijk gevoel dat zij hun kritische media zelf moeten selecteren en betalen.”
Mix

Van Bemmel beaamt dat het voor lokale omroepen lastig is om bijvoorbeeld onderzoeksjournalistiek te doen. “Dat kan ook niet met 47.000 euro bekostiging. Bovendien zou een lokale omroep een mix moeten zijn van vrijwilligers en professionals. Daarom moet de landelijke overheid er veel meer geld in steken, en dan gaat het om bedragen die de gemeente niet ter beschikking kan stellen.”
Van Bemmel wil dat journalisten van lokale omroepen zonder aarzeling hun werk kunnen doen. “Het kabinet trekt per jaar 5 miljoen euro extra uit voor onderzoeksjournalistiek. D66 vindt dat dit vooral geïnvesteerd moet worden in lokale en regionale media. Alleen dan kun je bij de gemeenteraadsverkiezingen kritisch en goed geïnformeerd stemmen.”
Landelijk

Van Bemmel doet een appèl op de landelijke politiek. “Ik weet dat de discussie over lokale omroepen binnenkort in de kamer gaat plaats vinden. D66 zal daar ook pleiten voor een regeling voor lokale omroepen door de landelijke overheid en niet meer door de lokale overheid.”
Artikel geplaatst op: 19 maart 2018 - 09:04

Gerelateerd

Delen