Leonie Vestering: ‘Eerste PvdD-wethouder zou wel gaaf zijn’

Door Marcel Beijer
ALMERE – De Partij voor de Dieren was bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week de grote verrasing. De partij deed voor het eerst in Almere mee en levert direct drie raadsleden. Lijsttrekker Leonie Vestering is nog steeds perplex. “Drie zetels is echt fantastisch. We kunnen echt ons geluid laten horen.”

Leonie Vestering juicht bij het horen van de verkiezingsuitslag.” (Foto: Prospero/Bart Buijs)


Leonie Vestering (34) zet zich van jongs af aan al in voor de meest kwetsbaren. “Ik beschermde als kind al de kikkers in de buurt. Later werd ik directeur van Wilde Dieren de Tent Uit, de vereniging die ervoor streed om dieren uit de circustenten te verbannen. Dat verbod kwam er in 2015. Een groot succes.”
Het was ook de tijd dat de Almeerse zich aansloot bij de Partij voor de Dieren (PvdD). “Ik had eerlijk gezegd nooit zoveel met politiek. Tot de PvdD er kwam. Ik zit voor deze partij nu al drie jaar in de Provinciale Staten.”
Hoe de driekoppige fractie zich straks in de gemeenteraad gaat profileren is voor Vestering al klip en klaar. “We zullen al snel met een motie komen om tot een klimaatakkoord te komen in Almere. De afspraak om Almere in 2022 energieneutraal te maken gaat ons niet ver genoeg. Wij praten over ‘klimaatneutraal’ met afspraken over de uitstoot van CO2, het verminderen van vleesconsumptie en dergelijke. En we zijn absoluut tegen bomenkap.”
Een idealistische partij dus? “Jazeker”, zegt Vestering. “Maar wel realistisch. We gaan haalbare doelen stellen. En we marchanderen niet. We houden vast aan onze idealen. Dat is ons bestaansrecht.”

Floriade


Volgens Vestering kan de PvdD zich goed vinden in de basisprincipes van de Floriade. “De basisprincipes van de groene stad, plantaardige eiwit transitie en dergelijke. Dus we zijn zeker niet tegen de Floriade, zoals veel mensen denken. We hebben destijds zelfs voor de komst van de Floriade gestemd. Maar zoals het plan zich ontvouwt is het niet groen en staat het ver van onze idealen af. Neem het provinciepaviljoen dat er komt. Daar moesten we hemel en aarde voor bewegen om het energieneutraal te krijgen. Maar we willen het eigenlijk energiepositief hebben. Het is op dit moment niet zo dat we de stekker er uit gaan halen. Eerst moet duidelijk worden wat de kosten nu precies zijn, dan pas beslissen we. Laten we eerst die klimaatovereenkomst maar eens realiseren. Dat heeft voor ons prioriteit.”


College


Informateur Ard van der Steur bekijkt momenteel welk college er gevormd kan worden in Almere. Hij bekijkt daarin ook nadrukkelijk de mogelijkheid van een ‘Winnaarscoalitie’ met VVD, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en dan natuurlijk ook de PvdD. Vestering zal dan moeten samenwerken met partijen die positief tegenover de Floriade staan. “Dat is een mogelijkheid, ja”, lacht Vestering. “Maar onze voorwaarde is dat de Floriade dan groener moet. Daar doen we geen concessie in. En met name de VVD moet dan wel een hele grote stap in onze richting maken. Maar we staan open voor gesprekken. En het zou natuurlijk fantastisch zijn als Almere de eerste stad wordt met een wethouder van de PvdD.”

Artikel geplaatst op: 23 maart 2018 - 16:12

Gerelateerd

Delen