Politiek commentaar

Door Robert Mienstra

Het stopzetten van de Floriade bleek bij de gemeenteraadsverkiezingen helemaal niet zo’n groot verkiezingsthema te zijn als vooraf werd aangenomen. De twee actiefste partijen die tegen de Floriade waren, de SP en de PVV, verloren fors.

Op social media roerden mensen die tegen de Floriade zijn zich maandenlang nadrukkelijk. Voorstanders van de wereldtuinbouwtentoonstelling zag je er nauwelijks. Nu de verkiezingsuitslag bekend is, blijkt dat die vanuit hun zolderkamertjes tikkende critici slechts een kleine minderheid vormden.

Politieke partijen die de straat op gingen tijdens hun campagne kwamen heel andere onderwerpen tegen waar Almeerders zich druk over maken. Woningbouw, onderhoud van de wijken, groenonderhoud, zwerfafval en veiligheid werden veel genoemd. De Floriade veel minder.
De PVV bombardeerde de Floriade een half jaar geleden tot verkiezingsspeerpunt en dan met name het stoppen van die Floriade. De SP demonstreerde maandenlang met op de spandoeken ‘met ons geld geen Floriade.’
Als de Almeerders daar werkelijk een boodschap aan hadden gehad, dan hadden beide partijen niet flink verloren, maar hadden de inwoners hen beloond met een enorme stemmenwinst en AP/OPA was - als lokale partij ook tegen- tot ongekende hoogten gestegen. Dan was er een duidelijke meerderheid tegen de Floriade geweest. De Partij voor de dieren – nieuwkomer in de raad - meldde vrijdag aan deze krant niet tegen de Floriade te zijn, zoals gedacht wordt, maar dat die groener moet.
De kiezer sprak: 11 zetels tegen de Floriade en 34 voor. Dat is dus gewoon onze democratie. En dat woord betekent dus letterlijk ‘het volk regeert.’ Blijkbaar laat dat volk het rode potlood spreken en zit een handjevol zure mensen vanuit hun zolderkamertje in hun schuttersputje op Facebook.(Een politiek commentaar is bij uitstek een genre waarin journalisten onder hun eigen naam bekend kunnen maken hoe ze over een zaak denken. Het commentaar bevat feiten, meningen en een conclusie. De daarop volgende discussie is vaak voor de lezers interessant. Een commentaar en een opiniestuk liggen tegenwoordig dicht tegen elkaar aan. Het commentaar dient niet verward te worden met een column. Daarin neemt de auteur vaak in een kort stukje proza de actualiteit op de hak of verhaalt hij uitdagend over persoonlijke belevenissen.(redactie ADW))

 

 

Artikel geplaatst op: 24 maart 2018 - 11:28

Gerelateerd

Delen