VVD heeft voorkeur PvdA, D66, GL, LA, CDA en CU

Robert Mienstra
ALMERE – De VVD zet bij het samenstellen van een nieuw college in op een voortzetting van de oude coalitie (VVD, D66, PvdA, Leefbaar Almere, CDA) aangevuld met GroenLinks en de ChristenUnie. Dit meldde Hilde van Garderen donderdagavond op de Politieke Markt. Bij het ter perse gaan van deze krant waren de onderhandelingen nog gaande.

De nieuwe raadsleden werden afgelopen donderdag geïnstalleerd. (Foto: Prospero/Bart Buijs)


Met deze keuze sluit de VVD meerdere partijen uit: de PVV, de Partij voor de Dieren, AP/OPA, Respect Almere en de SP. Opvallend in de keuze is dat er toch twee verliezende partijen in de optie van de VVD zitten: D66 en Leefbaar Almere.
Tijdens het debat uitten meerdere partijen hun teleurstelling over de lage opkomst van kiezers. “Ik vind dat hier grondig onderzoek naar moet worden gedaan”, stelde Froukje de Jonge (CDA). Toon van Dijk (PVV) vond dat de politiek de hand in eigen boezem moet steken. “De hoop en het vertrouwen van de kiezer is de afgelopen jaren definitief de grond in geslagen. Stemmen heeft geen zin, denkt de kiezer, naar ons wordt toch niet geluisterd. Wij gaan een keiharde oppositie voeren.”
De SP kon haar verlies maar moeilijk verkroppen. Zij vond dat de pro-Floriadepartijen eigenlijk verloren hadden. Echter, die partijen komen met meer zetels in de raad dan afgelopen raadsperiode.
De Partij voor de Dieren komt de raad binnen met drie zetels. Zij staat open voor deelname aan de coalitie, maar is daarvoor vooralsnog niet uitgenodigd.
Afgelopen donderdag werden de nieuwe raadsleden officieel geïnstalleerd. Vier fractievoorzitters hielden tijdens die bijeenkomst hun maidenspeech: Marcel Benard (ChristenUnie), Kees Ahles (Leefbaar Almere), Hans Everhard (SP) en Leonie Vestering (PvdD).
Waarschijnlijk komt er deze week meer nieuws over de te vormen coalitie. Almere DEZE WEEK zal daarover berichten op haar website en Facebook.

Artikel geplaatst op: 30 maart 2018 - 09:09

Gerelateerd

Delen