VVD, PvdA, D66, GL en CU starten formatie

ALMERE – De VVD gaat starten met de formatie van een nieuw college. De winnaar van de verkiezingen nodigt voor de formatiebesprekingen PvdA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie uit. Het CDA en Leefbaar Almere zijn op dit moment niet meer in beeld. Het lijkt er op dat de coalitie meer over links zal gaan. De partijen willen een cultuuromslag in het bestuur.

 

VVD-fractie probeert het over links (Foto: Bart Buijs, Prospero)

Op 22 maart is, op verzoek van de VVD, Ard van der Steur aan de slag gegaan als informateur. Als informateur begeleidt hij het proces richting de vorming van een coalitieakkoord en een nieuw college van Burgemeester en Wethouders.

Cultuuromslag
'Het VVD voorstel om in te zetten op een collegiaal bestuur wordt door alle partijen onderschreven', schrijft Van der Steur. 'Alle partijen koesteren de wens dat het bestuur van Almere een cultuuromslag realiseert. Naar het oordeel van alle partijen moet een nieuw college werken als een team.'
Hieruit blijkt dat het in het vorige college aan teamwork heeft ontbroken en niet alles koek en ei was.

Aantal wethouders

Dat er meer dan 5 werthouders moeten komen is voor de partijen helder. 'Een aantal partijen heeft aangegeven vijf wethouders onvoldoende te vinden om een stad van meer dan 200.000 inwoners te besturen. In dat kader wordt door meerdere partijen 6 en door een partij 7 wethouders genoemd', aldus Van der Steur.


Start formatie
In zijn verslag adviseert Van der Steur dat de VVD, PvdA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie als eerste zouden moeten proberen een stabiele coalitie te formeren. 
De VVD heeft op basis van het verslag besloten om te starten met formatiegesprekken met de genoemde partijen. Ard van der Steur zal hierbij als formateur optreden.

Artikel geplaatst op: 04 april 2018 - 10:55

Gerelateerd

Delen