Almeerse VVD-politicus zocht naar naaktfoto’s

ALMERE – De Almeerse VVD-politicus Mitchell van der K. is gearresteerd en aangeklaagd voor computervredebreuk. Van der K., die voor de VVD op plek 8 van de kandidatenlijst stond, wordt verdacht van het hacken van minimaal 187 Google en iCoud-accounts van vrouwen. Hij zocht naaktfoto’s.

Dat meldt de Telegraaf op basis van het RTL5-programma Online misbruik aangepakt. Vorige week werd al bekend dat de 33-jarige Van der K. had afgezien van zijn raadszetel vanwege strafrechtelijk onderzoek. Op basis van de verkiezingsuitslag had hij wel recht op een raadszetel. 

Onderzoek door het team Cybercrime van de politie-eenheid Noord-Holland startte al op 17 maart 2017, nadat een 32-jarige vrouw uit Zwanenburg aangifte had gedaan van computervredebreuk. De verdachte had de iCloud van het slachtoffer gehackt waardoor privémateriaal verspreid kon worden. Tijdens het onderzoek, bleek dat de vrouw niet het enige slachtoffer van de verdachte was.

Op 20 december 2017 werd onder leiding van de rechter-commissaris een doorzoeking verricht in de woning van de verdachte. Hier werden in totaal 22 gegevensdragers (laptops, smartphones, etc.) in beslag genomen voor nader onderzoek.
Na onderzoek aan de gegevensdragers, werden onder andere ruim 30.000 privébeelden van derden aangetroffen. Aan de hand van deze beelden, kon een aantal vrouwen worden geïdentificeerd omdat zij in de publieke belangstelling staan. Alle gedupeerden werden door de politie benaderd, hetgeen leidde tot nog eens bijna 30 aangiften.

 

Aanhouding en verdenking
De verdachte kon op 21 februari worden aangehouden en de man werd op 23 februari voorgeleid aan de rechter-commissaris. De rechter-commissaris bepaalde dat de voorlopige hechtenis werd geschorst onder voorwaarden. 
Het dossier dat tegen de verdachte is opgemaakt, wordt binnenkort aangeboden aan de Officier van Justitie. De man wordt verdacht van het hacken van privé-accounts van meerdere vrouwen. 
De Officier van Justitie besluit uiteindelijk of er tot vervolging van de verdachte wordt overgegaan.

Van der K. presenteert zichzelf als tekstschrijver en ambieerde een rol in de lokale politiek. Hij schreef onder andere voor het online herenmagazine Manners.nl.

Artikel geplaatst op: 17 april 2018 - 08:54

Gerelateerd

Delen