'Meer verwarde personen in centrum Almere'

Door Marcel Beijer
ALMERE – In het centrum van Almere lopen steeds meer verwarde personen rond, constateerde VVD-raadslid Ulysse Ellian afgelopen donderdag tijdens de Politieke Markt. Volgens de liberaal zorgen deze mensen voor overlast bij ondernemers.

Foto: Shutterstock


Verwarde personen zorgen voor steeds meer overlast. Het kabinet heeft daartoe een schakelteam ingesteld onder aanvoering van Onno Hoes, ex-burgemeester van Maastricht. Het schakelteam moet de voorwaarden creëren voor betere opvang, zorg en ondersteuning komt voor mensen die verward gedrag vertonen. Ook in Almere is aandacht voor verwarde personen en de overlast die ze veroorzaken. Hoes constateerde dat de gemeenten in ons land wel beleid hebben, maar dat de aanpak ‘op papier’ deugt, maar in de praktijk niet altijd werkt. Hij riep de coalities in Nederland op om als gemeenten de regierol op te pakken.

Regierol

Wethouder Froukje de Jonge begrijpt de opmerking van Hoes, maar verklaarde dat Almere die regierol allang heeft opgenomen. “Het is alleen lastig om er beleid op te maken omdat we niet goed weten wat het begrip ‘verward persoon’ precies inhoudt. Het kan gaan om een iemand die volledig flipt, een dementerende oudere die op de wachtlijst staat voor een verzorgingshuis en naakt door de tuin loopt, maar ook om een hardloper die per ongeluk op de vluchtstrook van de weg terecht komt.”
In al deze gevallen krijgt de politie een melding dat er een verward persoon gesignaleerd is. In 2017 kwamen bij de politie Almere 919 meldingen binnen. De Jonge: “Maar het is volstrekt onduidelijk of dit gaat om 919 mensen of 919 meldingen. Daar zit nogal een verschil tussen. Er kunnen meerdere meldingen over één persoon binnenkomen.”

GGD

De wethouder vertelde dat er ‘elke vier tot zes weken’ overleg is met een groot aantal instellingen die betrokken zijn bij de opvang van verwarde personen. Om een beter beeld te krijgen gaat de GGD 500 meldingen onder de loep nemen. 

Artikel geplaatst op: 20 april 2018 - 10:04

Gerelateerd

Delen