Wethouder aangevallen om uitspraak integratie

Door Marcel Beijer
ALMERE – Wethouder Froukje de Jonge werd donderdagavond flink aangevallen over een interview dat zij gegeven heeft voor de website socialevraagstukken.nl. In dat interview zegt de wethouder dat integratie van vluchtelingen ‘bepaald geen succes’ is.

Archieffoto: aangeleverd


De raad sprak donderdagavond over voortzetting van beleid over inburgeren en integreren en het citaat van de wethouder werd daarbij veel en vaak aangehaald door partijen als Respect!Almere en PVV. “U vraagt ons het ingezette integratiebeleid voort te zetten maar u geeft zelf aan dat het volstrekt mislukt is”, schamperde Toon van Dijk (PVV). “Die mensen wil maar één ding: gebruik maken van onze riante uitkeringen. Alle inspanningen doen we voor niets. Vertel liever het eerlijke verhaal: dat er hier geen toekomst voor ze is, dat ze in hun eigen regio opvang moeten zoeken.”

Landelijk beleid
Wethouder De Jonge hamerde erop dat haar opmerking in het interview niet specifiek op het Almeerse beleid gericht was, maar op het landelijke beleid. Volgens de wethouder is de Almeerse aanpak zelfs zo goed dat de overheid dit beloond heeft met 800.000 euro subsidie. Dit is een zogenaamde co-financiering. Dat betekent dat de subsidie wordt verkregen als aanvulling op het geld dat de gemeente ervoor vrijmaakt. Daar beslist de gemeenteraad over. Met de 8 ton subsidie en een extra bedrag van 102.000 euro zei de wethouder 40% van het gewenste beleid uit te kunnen voeren. De meeste partijen schrokken van dit lage percentage. De Jonge vertelde ook liever voor 100% te gaan: “Maar ik voer als wethouder uit wat de raad mij opdraagt. Ik vertel u wat ik voor dit budget kan doen. Aan u is de keuze om dat te veranderen. Als u niet akkoord gaat met die 102.000 euro moeten we aanpassingen doen, dan wordt het minder. Als we tot 100% willen is er 350.000 euro nodig. Dat moet u in dan in de begroting opnemen. Ik zou daar niet chagrijnig van worden natuurlijk."
De raad vergadert binnenkort verder over dit onderwerp.

Artikel geplaatst op: 20 april 2018 - 10:36

Gerelateerd

Delen