Coalitie-akkoord bijna klaar

Door Robert Mienstra

'Oppositie mag ook zegje doen'

ALMERE – Het conceptakkoord voor een nieuwe coalitie in de gemeenteraad is op een haar na klaar. “Het wordt nu geschreven”, zegt Hilde van Garderen, fractievoorzitter van de VVD. De vijf partijen VVD, PvdA, D66, GroenLinks en ChristenUnie, gaan er daarna nog eens goed naar kijken.

Hilde van Garderen (midden) nadenkend tijdens de coalitiebesprekingen tussen Ulysse Ellian (VVD) (rechts) en Martine van Bemmel (D66). (Foto: aangeleverd)


Als het akkoord klaar is, wil Van Garderen het ook nog aan de oppositie voorleggen. “Als die punten heeft die ze mist, kan ze die aandragen. Uiteraard moeten die wel passen bij onze visie. Als dat zo is, kunnen we een afweging maken om ze op te nemen.”
‘Alles voor de stad’ is het credo van Van Garderen bij de coalitie-onderhandelingen. “De deelnemende raadsleden doen het voor de stad. Net als formateur Ard van der Steur. Hij is aangenaam verrast door Almere. Dat scheelt veel.” Van Garderen pakt haar kopje koffie nadenkend op. “En dan zijn er mensen die ons zakkenvullers noemen. Van der Steur krijgt geen cent voor zijn formatiewerk. En alle deelnemers doen het naast hun andere werkzaamheden. Van dat soort uitspraken word ik wel ongelukkig. Maar, we weten waar het voor doen, dat vergoedt veel.”

Intensief


De partijen gaan bij het vormen van een coalitie niet over een nacht ijs. “We werken er vele uren aan”, vertelt Van Garderen, die er desondanks nog monter uitziet. “Daarnaast heeft iedereen nog een baan, een gezin en ook nog eens het huidige raadswerk. Het is een zeer intensieve periode waarbij gezond eten er ook vaak bij inschiet.” Dan lachend: “Als de coalitie er is, kunnen we allemaal aan de Weight Watchers.”

Plan


Voor de verkiezingen had Van Garderen haar plan al klaar. “Het zat er in dat de VVD de grootste zou worden of de tweede, na de PVV. In beide gevallen hadden wij de lead bij de formatie moeten nemen. Dus voor de verkiezingen hebben we er al over nagedacht hoe we te werk zouden gaan. De ochtend na de verkiezingsuitslag zaten al we al samen met Van der Steur. Die hadden we van te voren gevraagd of hij informateur wilde worden.”
De eerste avond van de vijf partijen was een kennismakingsavond van de deelnemers. “We willen tot een collegiaal bestuur komen. Dan is het belangrijk dat we elkaar echt goed kennen. Daarna hebben we dagen en avonden tot diep in de nacht met elkaar alles besproken.” Het woord collegiaal laat Van Garderen vaak vallen, ook als het over de nieuwe wethouders gaat. “Wethouders moeten veel meer met elkaar gaan samenwerken. De Floriade bijvoorbeeld heeft te maken met werk, duurzaamheid, voedsel, innovatie, bouwen en wonen. Dat overstijgt een enkele wethouderspost. De visie moet niet alleen samen gedragen worden, maar de uitvoering moet ook samen. Dat kan niet anders meer.”

Luisteren


Van Garderen raakt op dreef. “Luisteren naar de inwoners, naar de stad… dat moet ook veel meer gebeuren. En dat doen we al. Op een zaterdag hebben we op twee locaties met tientallen organisaties gesproken over wat zij belangrijk vonden voor de stad. Van politie tot cultuur, van zorg tot wonen. Noem maar op. Dat nemen we mee in ons plan. We hebben zoveel gehoord en opgestoken. Organisaties noemden bijna allemaal ‘samenwerking.’ Vaak lopen ze tegen bureaucratie aan, schotten tussen gemeentelijke afdelingen en onderlinge organisaties, ze werken aan dezelfde onderwerpen zonder dat ze het van elkaar weten. Dat moet dus anders. Ik noem dat ontschotting binnen de gemeente. En daarbij moet ieder dossier een eigenaar krijgen die alles coördineert. Heel belangrijk bijvoorbeeld bij de zorg. We moeten eigenaarschap creëren.”
Van Garderen wil deze bijeenkomsten tussen politiek en stad veel vaker laten plaatsvinden. "Eén zo’n gesprek zegt vaak veel meer dan een heel dik dossier. Daar moeten we dus naartoe, de dialoog met de stad. Vertel ons wat belangrijk gevonden wordt, wat beter kan of wat we zo moeten houden. Als we dat weten, dan kunnen we met elkaar aan de slag voor de stad.”
De fractievoorzitter verwacht dat de coalitie binnen enkele weken gepresenteerd kan worden. “Dan moeten we er financieel natuurlijk ook wel uit zijn. We kunnen mooie plannen bedenken, maar ze moeten ook betaald kunnen worden.”
Ergens in mei zal er wel witte rook komen over de nieuwe coalitie en wethouders.

Artikel geplaatst op: 04 mei 2018 - 13:01

Gerelateerd

Delen