Haddock wint rechtszaak bootopslag

Bestemmingsplan Floriade moet binnen vijf maanden aangepast

Door Robert Mienstra


FLORIADE – De gemeente moet het bestemmingsplan dat de gemeenteraad heeft vastgesteld voor de gebieden rond jachthaven Haddock aanpassen opdat de jachthaven – ook binnen de Floriade – goed kan blijven functioneren. Dat betekent dat er wel degelijk een bootopslag bij de haven moet blijven. Dat besliste de Raad van State in een geding dat Haddock tegen de gemeente had aangespannen.

 

onderschrift

De gemeente heeft niet inzichtelijk gemaakt hoe de activiteiten van Haddock in de Floriade kunnen worden ingepast en hoe die moeten worden mogelijk gemaakt, meldt de uitspraak van de Raad van State. Het standpunt van de gemeente dat de jachthaven kan blijven functioneren binnen de toegekende planologische mogelijkheden en niet te hoeft worden uitgekocht, berust volgens de Raad van State op onvoldoende onderzoek en op ondeugdelijke motivering. Dit betekent dat er opnieuw moet worden gekeken of er wel uitkoop van Haddock mogelijk is en hoe Haddock als goed functionerende jachthaven kan blijven bestaan binnen de Floriade.

Doorvaarhoogte
Op andere punten kreeg Haddock geen gelijk van de Raad van State. De doorvaarhoogte van de bruggen bijvoorbeeld hoeft niet veranderd te worden.
Twee Almeerse inwoners hadden ook bezwaren aangedragen tegen de Floriade. Het ging daarbij vooral om verlies van uitzicht en mogelijke geluidshinder. Al hun bezwaren werden door de raad afgewezen.

Geen vertraging
De Raad van State veroordeelde de gemeente tot het herstellen van het bestemmingsplan binnen 20 weken. “Het gaat om en klein deel van het bestemmingsplan rondom Haddock”, meldt gemeentewoordvoerder Jeroen Oosterheert. “Dit staat de verdere ontwikkeling van de Floriade niet in de weg en zal ook niet zorgen voor vertraging van de Floriade. Ook zal de uitspraak van de Raad van State er niet voor zorgen dat de marktpartij die de Floriadewijk gaat ontwikkelen tegen problemen aanloopt. Het bestemmingsplan is vastgesteld, er komt alleen een kleine wijziging. Verder zijn we al volop in overleg met Haddock. De Raad heeft duidelijk gemaakt dat dit overleg belangrijk is in de procedure.”

Artikel geplaatst op: 09 mei 2018 - 10:51

Gerelateerd

Delen