Herrema blijft wethouder Floriade

Door Marcel Beijer en Robert Mienstra
ALMERE – Het lijkt erop dat wethouder Tjeerd Herrema zijn Floriade-klus kan afmaken. In het nieuw te vormen college blijft de PvdA’er op zijn post zitten. In het nieuwe college zou ook partijgenoot Jerzy Soetekouw een wethouderspost krijgen. De opstelling van het nieuwe college krijgt vorm.

Tjeerd Herrema komt als winnaar uit de coalitie-onderhandelingen naar voren. (Foto: aangeleverd)


Dat zeggen goed ingevoerde bronnen vanuit het stadhuis. Het nieuwe college zou zeven wethouders gaan tellen, waaronder een speciale wethouder Floriade. Aanvankelijk leek die post te gaan naar Jaap Lodders van de VVD maar die komt nu op Financiën. Soetekouw zou dan naar het sociaal domein gaan, voor de PvdA een zeer belangrijke portefeuille.
De tweede VVD-wethouderspost (Stedelijk Beheer, Cultuur) is dan weggelegd voor Hilde van Garderen. PvdA en VVD leveren zo allebei twee wethouders.

Onderwijs


De overige drie wethoudersposten zijn voor D66, GroenLinks en ChristenUnie. De getipte ex-WTC directeur Fons van der Ham (D66) lijkt niet meer in aanmerking te komen voor een wethouderspost. Waarschijnlijk zoeken de sociaal-liberalen nu een vrouwelijke wethouder voor Onderwijs van buiten de stad. René Peeters van D66 keert niet terug. Nu zoemt de naam europarlementariër Marietje Schaaken rond.
De ChristenUnie wilde graag ex-fractievoorzitter Roelie Bosch naar voren schuiven, maar die optie werd door de overige partijen van tafel geveegd. Ook hier lijkt nu iemand ‘van buiten’ te komen. Maar ook de naam van fractievoorzitter Marcel Benard blijkt nog een optie te zijn. Ook deze post zou dan gelieerd worden aan het sociaal domein. Ook voor GroenLinks zoekt het buiten Almere. Ex-raadslid Ruud Pet zou zijn gepolst, maar voor de eer hebben bedankt. Een wethouder voor Duurzaamheid en Energie lijkt een optie voor GroenLinks.

Verhuizen


Zo lijken er nu vier wethouders van buiten Almere te komen. Die moeten allemaal naar Almere verhuizen. Dat zou een record zijn voor de stad.
De onderhandelaars beloofden bij de vorming van de coalitie ‘transparantie’, maar houden hun lippen de laatste weken stijf op elkaar. Oorzaak hiervoor zou een machtsstrijd binnen de PvdA zijn. De fractie en het bestuur stonden lijnrecht tegenover elkaar over de positie van Herrema. Die strijd lijkt nu gewonnen door het kamp-Herrema. De witte rook zou een dezer dagen dus uit het stadhuis kunnen opstijgen. De onderhandelingen verliepen overigens niet zonder slag of stoot. Op een gegeven moment stond de boel op klappen, maar dat is voorkomen met dit compromis.

Artikel geplaatst op: 18 mei 2018 - 10:16

Gerelateerd

Delen