Almere bungelt onderaan lijstje cultuurindex

Door Hestia Ruben en Robert Mienstra

ALMERE – Na Nissewaard scoort Almere het slechtst van de vijftig grootste gemeenten van Nederland op het gebied van cultuur. Vandaag is de Atlas voor gemeenten 2018 verschenen met als thema cultuur. Almere doet het niet al te best als het hierom gaat.

Kunstlinie Almere Flevoland. (Foto: Almere DEZE WEEK)

 

Nissewaard, een gemeente in Zuid-Holland met minder dan de helft  van het aantal inwoners van Almere (ruim 85.000) staat helemaal onderaan, op plek 50. Almere op staat op de 49e plek, één plek achter Lelystad. Nog wat beter scoort Alphen aan den Rijn (47), dan Zoetermeer (46) en Haarlemmermeer (45).

Amsterdam staat in de cultuurindex bovenaan, gevolgd door Maastricht (2), Leeuwarden (3), Utrecht (4) en Delft (5). Volgens de Atlas is het cultuuraanbod in Amsterdam zes maal zo groot als in gemeente Nissewaard (Spijkenisse). 

 

Het noorden heeft inwoners cultureel veel te bieden

Volgens dagblad Trouw is het ‘opvallend dat er in de noordelijke regio's rond Groningen en Leeuwarden het meest te beleven valt, in tegenstelling tot Brabant en Flevoland. Meppel scoort zelfs hoger dan Amsterdam als het ommeland wordt meegerekend. Dat zal komen doordat er is uitgegaan van het aanbod per inwoner, waardoor de relatief dunbevolkte regio-Meppel hoog scoort.’

Conclusie van de Atlas voor gemeenten: ‘Amsterdam is de culturele hoofdstad van Nederland, maar het noorden van het land heeft zijn inwoners op cultureel gebied meer te bieden dan de rest van Nederland.’

 

Geen historische binnenstad

Dat groeikernen als Lelystad en Almere slecht scoren, komt niet alleen door het gebrek aan historische binnensteden, zegt onderzoeker Roderik Ponds in Trouw vandaag. ‘Daarmee staan ze gelijk 0-1 achter, maar je ziet dat die steden ook slecht scoren op categorieën als podiumkunsten of letteren. Dat kan een bewuste keuze zijn - dat die gemeentes dat minder interessant vinden. Maar ook speelt mee dat veel van die nieuwe steden groeikernen zijn.’ 

 

Kunstorganisaties: 'Almere staat wel degelijk cultureel op de kaart'

Corrosia, BonteHond, Suburbia, Vis à Vis en KAF zaten op 21 april dit jaar met de coalitiepartijen om tafel om te vertellen wat er vanuit de politiek moest gebeuren om cultuur in Almere te promoten. De organisaties wilden meer geld en vroegen ook om een meerjarig gemeentelijk plan voor cultuur. Ook wilden ze een hoofd Cultuur op het stadhuis.
Toch vonden de Almeerse culturele organisaties dat het niet zo slecht staat met de Almeerse cultuur. “Almere is landelijk een voorloper op cultuureducatie, cultureel is het hier het vooruitstrevendst van Nederland, we zijn landelijk een voorbeeldpodium en Almere staat ook internationaal cultureel op de kaart. Dit wordt buiten Almere wel gezien, maar binnen Almere niet”, werd er tijdens de bijeenkomst letterlijk gezegd.

 

De Atlas 

In de Atlas voor gemeenten worden de vijftig grootste gemeenten van Nederland op vijftig punten met elkaar vergeleken. Tevens bevat de Atlas veel ranglijsten waarmee de relatieve positie van een gemeente kan worden bepaald.

Artikel geplaatst op: 30 mei 2018 - 19:45

Gerelateerd

Delen